Hamas a difuzat o înregistrare video cu un ostatic israelian, de 23 de ani, răpit la 7 octombrie în sudul Israelului. Tânărul, care apare în clip cu o mână amputată, palid şi slăbit, îi critică pe premierul israelian Benjamin Netanyahu şi guvernul său pentru că nu au făcut suficient pentru eliberarea ostaticilor. Drept reacție, într-un filmuleț video părinții ostaticului îl îndeamnă pe fiul lor să rămână puternic și să supraviețuiască.

Publicat:25.04.2024, 20:32

Ostaticul – care apare singur pe ecran, aşezat pe un scaun de plastic, în faţa unui perete alb – se prezintă ca fiind Hersh Goldberg-Polin, în vârstă de 23 de ani. În înregistrarea video nedatată, el este auzit citind un mesaj scris probabil de Hamas în care li se adresează premierului israelian Benjamin Netanyahu şi membrilor Guvernului israelian.

"Ar trebui să vă fie ruşine de voi înşivă pentru că m-aţi abandonat pe mine şi pe alte mii de civili în acea zi sângeroasă. Ar trebui să vă fie ruşine că ne aflăm aici de aproape 200 de zile şi că toate încercările IDF de a ne salva au eşuat. Ar trebui să vă fie ruşine că bombele Forţelor aeriene au ucis aproape 70 de ostatici ca mine. Şi ar trebui să vă fie ruşine, din nou şi din nou, pentru că aţi respins toate acordurile propuse pentru eliberarea noastră."

Hersh Goldberg-Polin a fost răpit la festivalul muzical Nova când Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie. Videoclipul îl arată cu brațul stâng amputat. Martorii au spus că a fost aruncat în aer când el a ajutat să arunce grenade dintr-un adăpost unde se ascundeau oamenii. Imediat după difuzarea acestei inregistrări video, părinții ostaticului israeliano-american i-au transmis într-un filmuleț video să rămână puternic și să supraviețuiască.

Rachel GOLDBERG-POLIN, MAMA OSTATICULUI: ”Dacă ne auzi eu îți spun, noi îți spunem că te iubim, să rămâi puternic și să supravețuiești.”  

Tatăl lui Hersh face apel la guvernul israelian să negocieze eliberarea ostaticilor tinuți captivi mai bine de 200 de zile.

John GOLDBERG-POLIN, TATAL OSTATICULUI: ”Aceste imagini video pe care le-am văzit ne-au copleșit. Ne-am simșit ușurați să vedem că este în viață, dar suntem îngrijorați de sănătatea acestuia și de starea sa de bine, la fel ca cea a tuturor ostaticilor și a celor care au suferit în aceastaă regiune.“  

Și armata israeliană a venit cu o reacție după difuzarea acestei înregistrări, în care amenință că va distruge Hamas și va elibera ostaticii.

Daniel HAGARI, PURTATORUL DE CUVANT AL IDF: ”Până când Hamas nu ne va elibera ostaticii, IDF va continua să urmărească Hamas oriunde în Gaza. Este un apel urgent la acțiune. Nu va rămâne piatră pe piatră în efortul nostru de a găsi ostaticii.”

Guvernul israelian negociază indirect cu Hamas, prin intermediul unor ţări mediatoare precum Qatar şi Egipt, pentru a încerca să ajungă la un acord de armistiţiu care să permită schimbul unora dintre ostatici cu deţinuţi palestinieni aflaţi în închisorile israeliene, însă discuţiile nu au dat rezultate până în prezent.Potrivit autorităţilor israeliene, 133 de ostatici sunt încă ţinuţi captivi de Hamas. Atacul de la 7 octombrie în sudul Israelului a antrenat moartea a 1.170 de persoane, potrivit unui bilanţ AFP întocmit pe baza unor date oficiale israeliene. Alte 250 de persoane au fost răpite atunci.