Hamas a anuntat, marti, ca se apropie de "incheierea unui acord de armistitiu" in Fasia Gaza, a declarat liderul miscarii islamiste palestiniene, Ismail Haniyeh, scrie stirileprotv.ro

Publicat:21.11.2023, 08:12

"Miscarea (Hamas) le-a dat raspunsul sau fratilor din Qatar si mediatorilor. Ne apropiem de incheierea unui acord de armistitiu", a spus Haniyeh, citat intr-un scurt mesaj pe contul Telegram al miscarii palestiniene, transmite AFP, citata de Agerpres.

Presedintele SUA, Joe Biden, a declarat luni ca este convins ca in curand s-ar putea pune in aplicare un acord pentru eliberarea unora dintre ostaticii detinuti de Hamas in Gaza.

Intrebat de jurnalistii de la Casa Alba daca s-ar putea ajunge la un acord privind ostaticii evrei din Gaza, presedintele Biden a raspuns ”cred ca da”.

Circa 240 de oameni rapiti de Hamas

Reuters a anuntat recent ca mediatorii din Qatar au incercat sa ajunga la un acord intre Israel si Hamas, pentru eliberarea a 50 de ostatici in schimbul unei incetari timp de trei zile a bombardamentelor, fapt care ar contribui la asigurarea livrarilor de ajutoare de urgenta catre civilii din Gaza.

Aproximativ 240 de ostatici au fost luati in timpul raidului ucigas al Hamas in Israel, in 7 octombrie, ceea ce a provocat Israelul sa atace micul teritoriu palestinian, pentru a elimina gruparea militanta islamista.

Aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise in asaltul Hamas, potrivit calculelor israeliene, fiind cea mai mortala zi din istoria de 75 de ani a Israelului.

De atunci, guvernul din Gaza, condus de Hamas, a declarat ca cel putin 13.000 de palestinieni au fost ucisi, inclusiv cel putin 5.500 de copii, de bombardamentele israeliene neincetate.

In ciuda luptelor continue, ambasadorul Israelului in Statele Unite, Michael Herzog, a declarat duminica pentru ABC News ca Israelul spera ca un numar semnificativ de ostatici ar putea fi eliberat de Hamas "in zilele urmatoare".