Soferi furiosi de camion s-au incaierat cu politia in portul britanic Dover, in contextul in care acestia au stat in cozi uriase la granita cu Franta, la trecerea din Canalul Manecii, asteptand sa poata ajunge pe continent, relateaza The Independent si CNN.

Publicat:23.12.2020, 15:41

In imaginile difuzate la TV si publicate pe retelele sociale pot fi vazute confruntari fizice intre politisti si soferi. Fortele de ordine au incercat sa ii tina in frau pe soferii furiosi care s-au adunat pentru a isi varsa frustrarea in contextul in care au petrecut ore in sir asteptand sa poate ajunge pe continent.

Politia din Kent a anuntat ca o persoana a fost arestata in urma „perturbarilor” care au avut loc si in Dover dar si intr-un aeroport dezafectat din Manston, folosit pentru parcarea vehiculelor.

Mii de soferi de tir si camion au ramas blocati in momentul in care granita a fost inchisa duminica din cauza temerilor generate de coronavirusul mutant care s-a raspandit incontrolabil in Regatul Unit.

Franta a ridicat, insa, partial restrictiile de calatorie, insa a cerut ca toti cei care vor sa intre in tara din UK sa faca dovada unui test negativ la Covid-19. Marea problema a britanicilor este ca nu exista centre de testare in Dover, iar cei aproximativ 2800 de soferi sunt acum blocati in Dover. Ei au fost trimisi sa stea la aeroportul dezafectat de la Manston, insa si drumul catre acesta este blocat dupa ce alti 100 de soferi de camion au blocat soseaua ca forma de protest.

Asociatia de Transport Rutier britanica a comunicat ca soferii „sunt foarte foarte furiosi” pentru ca nu au putut fi testati, nu li se dau informatii cu privire la ce se intampla si sunt trimisi sa isi petreaca timpul in zone neadecvate.  

Pana acum, doar doua camioane au reusit sa treaca Canalul Manecii si sa ajunga in portul Calais din Franta.

Situatia pandemica actuala si aglomeratia obisnuita de la final de an sunt accentuate si de Brexit, in situatia in care Regatul Unit urmeaza sa paraseasca piata unica si uniunea vamala la 1 ianuarie 2021, iar un acord nu a fost inca negociat intre cele doua parti.

Sursa: