Iahtul de aproape 80 de metri al lui Kim Jong Un a fost vazut in timp ce se misca spre unitatea sa privata, in timp ce Coreea de Nord se confrunta cu foametea si cu o crestere a cazurilor de Covid-19, transmite Business Insider.

Publicat:22.07.2021, 08:32

Compania de imagini satelitare Planet Labs a surprins imagini cu iahtul, precum si un al doilea iaht de 61 de metri, ancorat la plaja privata de langa palatul lui Kim din Wonsan, pe 12 iulie.

Imaginile au fost publicate de catre agentia de presa sud-coreeana NK News. Vremea din jurul Wonsan este calda in luna iulie, iar temperatura era marti de 30 de grade Celsius.

Un mesaj publicat pe Twitter in luna mai despre miscarile iahtului au inclus si o imagine a iahtului.

Cel mai mare dintre cele doua ambarcatiuni este construit ca un parc de distractii plutitor, cu doua tobogane cu apa, un piscina olimpica si salon lounge de mai multe etaje, potrivit sursei citate.

Nu este clar cine foloseste ambarcatiunile de lux, care in trecut au fost imprumutate prietenilor si familiei.

Miscarile iahtului coincid cu zilele in care liderul de la Pyongyang nu a facut aparitii publice si pot fi un indicator destul de convingator privind miscarile sale, mai scrie NK News.

Anul trecut, in aprilie, in timpul unei perioade extinse in care s-a retras din aparitiile publice, iahtul de aproape 80 de metri a fost vazut miscandu-se in jurul aceluiasi punct.

Cu o luna in urma, Kim a facut un anunt rar intalnit. A spus ca a existat o situatie “tensionata” cu stocurile de mancare ale Coreei de Nord, pe care el a atribuit-o taifunurilor din ultimul an. Preturile la mancare au crescut vertiginos iar un oficial ONU a propus ridicarea sanctiunilor pentru a preveni infometarea populatiei, a relatat Reuters.

Statul comunist a mai sugerat recent ca exista o crestere a cazurilor de Covid-19, dupa ce Kim si-a schimbat oficialii de rang inalt, dand vina pe ei pentru o “mare criza” in raspunsul lor la pandemie.

Coreea de Nord nu publica informatii despre epidemia de Covid-19, si sustine de mult timp ca a scapat de virus, insa raportarile din afara tarii sugereaza ca au existat cresteri in ultimul an.

Tara a reactionat greu in incercarea de a accesa vaccinuri, in ciuda faptului ca este indreptatita la 2 milioane de doze prin schema COVAX a ONU, scrie Voice of America News.

Oficiali din SUA si Coreea de Nord spun ca este plauzibil ca liderul nord-coreean s-a folosit de statiune pentru a se adaposti de virus in luna mai, anul trecut, potrivit Sky News.

Kim Jong Un este un fumator inrait, ceea ce reprezinta un factor de risc in complicatiile suferite din cauza Covid-19.

Sursa: