Imagini impresionante cu o mare de lumini au fost surprinse în Tirolul de Sud din Italia. Viticultorii au aprins mii de făclii pentru ca podgoriile să nu înghețe în cele mai friguroase nopți din această primăvară. Temperaturile care au scăzut brusc ar putea devasta o mare parte din recolta, deoarece mugurii viței de vie sunt sensibili.

Publicat:26.04.2024, 18:30

O mare de lumini au pătruns întunericul în podgoriile din Tirolul de Sud. Astfel agricultorii din Italia luptă împotriva înghețului, care afectează primii muguri ai merilor, caișilor și a viței de vie. Viticultorii spun că sunt aprinse între 200 și 300 de focuri pe hectar pentru a împiedica scăderea temperaturii sub zero grade.

Christoph PATAUNER, VITICULTOR: "Mai ales în nopțile senine, ca să spunem așa, când temperatura scade sub zero grade, trebuie să aprindem lumânări pentru a împiedica temperatura să scadă sub 0 grade Celsius, pentru a evita deteriorarea lăstarilor tineri.”

Înghețurile de primăvară, cunoscute și sub numele de „înghețuri târzii”, reprezintă - mai ales pentru pomicultură și viticultură - un dezastru natural major. O singură noapte geroasă poate devasta o mare parte din recolta anului, uneori până la 90 la sută.

În următoarele zile, se așteaptă o creștere a temperaturilor, Maxime oscilând între 11 și 17 grade Celsius.