Guvernul Insulelor Feroe va revizui regulile de vanatoare a delfinilor dupa ce peste 1.400 de delfini au fost omorati intr-o singura zi, in timpul vanatorii anuale traditionale, vechi de secole, care este cunoscuta sub numele de Grindadrap.

Publicat:17.09.2021, 08:58

Duminica, ambarcatiunile au condus delfinii cu coasta alba din Atlantic spre un golf de pe malul insulei Skalabotnur, unde barbatii au asteptat sa omoare mamiferele  cu carlige, cutite si sulite, ca parte a traditiei locale.

Atunci, apele au fost inrosite de sange, iar plajele au fost acoperite de cadavrele mamiferelor. Adevarata dimensiune a masacrului a fost aflata abia la final, iar asta a dus la un val de furie si de revolta.

Decizia vine dupa ce in spatiul public au aparut filmari cu acest dezastru care a dus la un val de furie in Feroe. Au reactionat atat activistii pentru drepturile omului, cat si locuitorii din insule.

Alex Cornelissen, directorul executiv al Sea Shepherd, care militeaza impotriva vanatorii de balene, a declarat ca este "absolut ingrozitor sa vezi un atac asupra naturii la o asemenea scara in Insulele Feroe", scrie The Independent.

"Imi face greata sa vad acest gen de lucruri", este mesajul postat de o persoana pe pagina de Facebook a postului radio local.

Un alt comentator a scris: "Mi-e jena ca sunt din Insulele Feroe".

"Luam aceasta problema foarte in serios. Ne vom uita atent la vanatoarea de delfini si ce rol ar trebui sa joace in societatea noastra", a declarat premierul din Feroe, Bardur a Steig Nielsen.

Vanatoarea mamiferelor marine este o traditie care se practica de sute de ani in Insulele Feroe

Insularii ucid de obicei pana la 1.000 de mamifere marine pe an, in cadrul acestui eveniment, insa anul acesta a fost inregistrat cel mai mare numar de mamifere ucise. Anul trecut, au fost ucisi doar 35 de delfini cu coasta alba.

Legislatia din Feroe prevede ca animalele trebuie sa moara rapid si fara suferinta, dar acest lucru nu se intampla adesea. Serviciul Veterinar din Feroe a calculat durata medie a uciderii in timpul vanatorilor de Grindadrap la 12,7 minute, desi organizatia pentru protectia mediului Sea Shepherd arata ca uciderea dureaza peste 20 de minute.

Potrivit organizatiei, in ultimul deceniu au fost ucise peste 8.000 de balene si delfini.  

Carnea si untura provenite de la aceste animale sunt folosite ca hrana si dateaza dintr-o perioada in care localnicii se bazau pe balene si delfini pentru a supravietui.  

Vanatoarea de balene este permisa de autoritatile din Feroe, dar nu este acceptata de Comisia internationala pentru vanatoarea de balene, din cauza dezacordurilor cu privire la puterea acestui organism de a controla vanatoarea de cetacee.

Sursa: