Imunologul american Anthony Fauci are indoieli in privinta vaccinurilor anti-COVID-19 ale Rusiei si Chinei. Acesta si-a exprimat speranta ca acestea vor fi testate la scara larga inainte de a fi administrate. Rusia a anuntat ca in aceasta luna ar putea incep  productia unui vaccin, iar SUA spera ca va obtine unul pana la sfarsitul anului ca sa nu fie nevoite sa depinda de vaccinurile altor tari.

Publicat:01.08.2020, 16:01

Antony FAUCI, EPIDEMIOLOG SUA: ”Sper cu adevarat ca rusii si chinezii isi testeaza vaccinurile inainte de a le administra. Sa afirmi ca dispui de un vaccin gata de a fi distribuit inainte chiar de a-l testa este, dupa parerea mea,  problematic, ca sa nu spun mai mult.”

Fauci sustine ca SUA nu vor fi nevoite sa depinda de vaccinurile altor tari.

Antony FAUCI, EPIDEMIOLOG SUA: ”Suntem optimisti ca pana la sfarsitul anului vom avea un vaccin si vom incepe vaccinarea in 2021. Nu este un vis, este o realitate si vom face sa fie realitate.”

Rusia a anuntat saptamana aceasta ca spera sa inceapa productia industriala a primului  vaccin anti-Covid in august, insa nu a facut publice date stiintifice care sa sustina siguranta si eficacitatea acestuia.  

Mihail FAVOROV, EPIDEMIOLG: ”Cea mai mare problema acum este ca acest vaccin are o mare componenta comerciala, de aceea oamenii care fac declaratii de genul ca noi deja am terminat testarea vacinului, dar din pacate am intalnit, au in vedere ca au terminat prima faza de testare, dar ca atare, cea mai masiva si mai de durata este a doua faza, cea de baza, atunci cand se testeaza cazurile de case control.”

Trei vaccinuri dezvoltate in statele occidentale se afla in ultima faza a studiului clinic pe oameni. Comisia Europeana a anuntat ieri ca a incheiat discutiile preliminare cu o companie farmaceutica pentru achizitionarea a 300 de milioane de doze a unui potential vaccin impotriva COVID-19. Intre timp bilantul total al imbolnavirilor cu Coronavirus a ajuns astazi la aproape 18 milioane, in timp ce peste 682 de mii de oameni au murit. Pentru a treia zi consectutiv, francezii au inregistrat peste 1300 de noi cazuri de infectii. Si Germania a inregistrat un nou record de 955 de infectari iar in Romania sunt 1225. Din cauza unei cresteri a contaminarii cu noul coronavirus, Marea Britanie a decis sa amane cu cel putin doua saptamani viitoarea faza a iesirii din izolare, ce urma sa aiba loc astazi, prin redeschiderea cazinourilor, salilor de spectacol, dar si a ceremoniilor de nunta cu pana la 30 de invitati.

Boris JOHNSON, PREMIERUL MARII BRITANII: ”Stiu ca aceste masuri pe care le luam vor fi o lovitura puternica pentru multi oameni si imi pare foarte rau pentru asta, dar nu putem sa ne asumam riscul.”  

Acesti tineri din Manchester urmau sa sarbatoreasca astazi nunta in familie, insa au amanat tot pe ultima suta de metri.

Sahena ALI, MIREASA:”Este devastator, daca sa fiu sincera. La cateva ore inainte de a incepe ceremonia ni s-a spus ca nu putem face nimic, este neplacut. Nu ne-am asteptat.”  

Australia a inregistrat si ea o crestere, iar in SUA a fost atins un nou record al imbolnavirilor din mai si pana acum. Astfel, doar intr-o singura zi au fost inregistrate cel putin 1.453 de decese, cel mai negru bilant din 27 mai si aproape 67 de mii de infectii. In Brazilia numarul deceselor a trecut de 92 de mii. In prima sa transmisie pe live Facebook dupa ce a anuntat ca s-a vindecat de Coronavirus, presedintele brazilian a declarat ca se simte slabit si ca ar avea ”mucegai in plamani.”

Jair BOLSONARO, PRESEDINTELE BRAZILIEI: ”Tocmai am facut un examen de sange. Am fost un pic slabit ieri. Au gasit un pic de infectie. Iau antibiotice acum. Probabil ca din cauza celor 20 de zile in casa luam alte lucruri. Eu am luat mucegai, mucegai in plamani. Asta trebuie sa fie."

Bolsonaro a stat apoape 20 de zile in semi-izolare, dupa ce a fost testat pozitiv cu Covid-19 la 7 iulie, iar ieri s-a aflat ca si sotia sa a fost testata pozitiv. Brazilia este a doua cea mai afectata tara de Covid-19, dupa Statele Unite. Insa Bolsonaro a minimalizat virusul luni de zile si apare adesea in public si la adunari fara sa poarte masca de protectie, iar uneori isi imbratisa sustinatorii.