In Rusia au fost interzise organizatiile fondate de Aleksei Navalnii. Un tribunal a aprobat solicitarea procurorilor si le-a declarat drept extremiste. Hotararea interzice membrilor unor astfel de grupuri sa participe la alegerile parlamentare din acest an.

Publicat:10.06.2021, 18:11

Hotararea tribunalului de la Moscova vizeaza in special Fondul pentru lupta impotriva coruptiei, cunoscut pentru anchetele sale rasunatoare cu privire la stilul de viata al elitelor din Rusia si delapidarile comise de acestea, precum si birourile regionale ale opozantului Navalnii, care se ocupa de organizarea manifestatiilor si a campaniilor electorale. 

Aleksei JAFIAROV, PROCUROR, MOSCOVA:”S-a recunoscut ca aceste organizatii nu doar ca au difuzat in mod voluntar informatii care incita la ura si ostilitate fata de reprezentantii puterii, ci au comis de asemenea infractiuni si delicte extremiste si au organizat mai multe evenimente publice neautorizate.” 

Persoanele asociate cu organizatiile lui Navalinii, proprietatea carora va fi transferata la bugetul Federatiei Ruse, nu au voie sa detina functii publice. Multe dintre acestea sperau sa participe la alegerile parlamentare din toamna. Apararea a promis ca va face apel. 

Ivan PAVLOV, AVOCATUL FBK:"Ei cred ca dorinta oamenilor obisnuiti de a schimba puterea este de natura extremista. Schimbarea puterii este un principiu al Constitutiei ruse moderne."

Aleksei Navalnii, care executa o pedeapsa de doi ani si jumatate cu inchisoarea pe baza unor invinuiri pe care le considera fabricate, a negat acuzatiile de extremism, pe care le-a explicat ca fiind o incercare de a elimina opozitia la adresa partidului de guvernamant Rusia Unita, in perspectiva alegerilor parlamentare din septembrie. Dupa decizia de ieri a justitiei, opozantul rus a spus ca "nu va da inapoi". Londra a condamnat hotararea magistratilor rusi despre care a spus ca este un nou atac impotriva celor care se ridica impotriva coruptiei, iar departamentul de stat american a cerut Moscovei sa inceteze represiile asupra lui Navalinii.