In Rusia s-a incheiat inregistrarea pentru votul online la alegerile parlamentare din 19 septembrie. Pentru prima data, alegatorii din sapte regiuni vor putea vota de la distanta, folosind un computer sau un telefon. Scrutinul are loc intr-o atmosfera marcata de scaderea in popularitate a partidului lui Vladimir Putin, astfel ca nu este exclusa fraudarea rezultatelor.

Publicat:14.09.2021, 18:32

La Moscova, Sevastopol, Nijni Novgorod, Iaroslavl, Kursk, Murmansk si regiunile Rostov, alegatorii isi vor pute exercita datoria civica folosind un computer sau telefon, daca s-au inregistrat pe portalul unic al serviciilor publice. Votarea la distanta va avea loc in perioada 17-19 septembrie. Rezultatele vor fi incluse ca o coloana separata in tabelul rezumat al rezultatelor alegerilor. Cosmonautii rusi care se afla pe orbita in ziua alegerilor voteaza de mult de la distanta. Cei inregistrati pentru a participa la votul electronic vor fi exclusi de pe liste la sectiile de votare si nu vor putea primi un buletin de vot pe hartie. In asteptarea scrutinului alegatorii au pareri impartite.

”Este evident ca alegerile care se apropie sunt o fictiune, iar obraznicia si lipsa de principii cu care autoritatile s-au rafuit cu opozitia de aceasta data, sunt surprinzatoare. Si, desigur, asta suprima lipsa unei alegeri reale.”

"Din pacate, nu avem de ales. Stim cu totii acest lucru, il vedem cu totii, este dificil sa ai o atitudine pozitiva fata de aceste alegeri.”

”Cel putin la Moscova, imi place foarte mult totul: echipa de la Moscova, guvernul rus si presedintele.”

”Eu voi merge la vot si voi vota pentru Rusia Unita, pentru Putin, pentru ca el a intors Crimeea inapoi in Rusia.”

Pe 19 septembrie, rusii vor merge la urne pentru a alege noul Parlament de la Moscova. Scrutinul electoral este considerat foarte important, pentru ca este pentru prima data cand opozitia are sansa sa-i puna in fata probleme serioase partidului presedintelui Vladimir Putin, Rusia Unita, dupa un an caracterizat de proteste si represiuni politice, se arata intr-o  analiza realizata de cotidianul independent the Moscow Time. Alegerile au loc conform unui sistem electoral mixt: pe liste de partide si circumscriptii uninominale. Pentru mandatele de deputat vor concura 14 partide. In Republica Moldova, in 12 localitati de pe ambele maluri ale Nistrului, vor fi deschise 30 de sectii de vot.