Rusia isi militarizeaza elevii. In scolile rusesti a fost introdus un curs de pregatire militara de baza. La aceste lectii elevii invata cum sa se comporte in cazul unui atac nuclear sau chimic, cum sa acorde primul ajutor, dar si cum sa monteze si sa demonteze un Kalasnikov. Cei din clasele mai mari participa chiar la cursuri de tragere cu arme de asalt.

Publicat:19.03.2023, 18:18

Acesta este un fragment dintr-un reportaj realizat la o ora de pregatire militara intr-o scoala din Crimeea ocupata de rusi. In imagini se vede cum elevii, inclusiv fetele, sunt invatati sa asambleze si manuiasca arme, parand a fi incurajati sa faca acest lucru in contratimp. Astfel de lectii sunt acum obligatorii in toate scolile din Rusia.

Iulia GALKINA, DIRECTOR DE SCOALA: „Este evident ca in clasele primare este o activitate mai mult distractiva. Desi cei mici sunt invatati sa marsaluiasca si este destul de serios. E strict si complicat, dar in acelasi timp pentru cei mici este un fel de joaca necesara”.

Unii profesori nu saluta reintroducerea acestui un curs de pregatire militara, care era obligatori in perioada sovietica.

Pavel SHAMKOV, DIRECTOR SCOALA: „Sa monteze si sa demonteze arme? Eu sunt impotriva ca copii sa fie implicati in conceptul de razboi. Ei nu trebuie sa lupte, ei trebuie sa inteleaga ca trebuie sa prieteneasca si sa traiasca in pace”.

Si unii parinti cred ca elevii nu au nevoie de asemenea cursuri.

„Acum este mai pasnic ca sa fie nevoie de asa ceva”.

„Acolo nu capata nici o abilitate de care ar avea nevoie pe viitor si le-ar fi de folosi in viata”.

Elevii din clase mai mari trebuie sa treaca 140 de ore de pregatire militara in ultimii doi ani de studiu. Masura vine in contextul declansarii de catre Rusia asa-zisei operatiunii militare speciale pe 24 februarie.

In mediul universitar rus, se fac pregatiri pentru introducerea unei disciplinie obligatorii de ideologie pentru pentru studenti. Se presupune ca noua materie va fi introdusa de anul universitar urmator si, iar studentii de la alte specializari decat cele umane o vor studia timp de un an.