In timp ce noi ne sufocam de caldura, in Belgia, Germania, Cehia si Italia ploile torentiale au pus pe jar locuitorii din mai multe regiuni. In Germania a fost emisa alerta de dezastru din cauza inundatiilor. Cel putin 20 de persoane au murit iar peste 70 sunt date disparute.

Publicat:15.07.2021, 19:37

In mai multe orase din estul Belgiei strazile s-au transformat in adevarate rauri, dupa o serie de furtuni violente. In unele locuri, viitura a fost atat de puternica incat a mutat din loc masinile parcate. Ploile abundente au provocat şi alunecari de teren. Zeci de autoturisme au fost complet distruse.

In jurul orasului Liege, meteorologii au emis alerta rosiee, deoarece intr-o singura zi sunt asteptate ploi in cantitati mai mari decat ar fi normal intr-o luna de vara.

In Liege apa a patruns si in casele oamenilor. Unii belgieni au facut haz de necaz si s-au balacit in raurile de pe strazi.

Si nemtii au de suferit din cauza ploilor abundente. Landurile Saxonia, Turingia, Renania de Nord-Westfalia si sudul Bavariei au fost cel mai grav afectate de vremea extrema. In mai putin de o zi au cazut pe alocuri si peste 80 de litri pe metru patrat. 

La granita cu Cehia a fost emisa o alerta de dezastru, dupa ce subsolurile caselor s-au umplut cu apa, numerosi copaci au fost smulsi din radacini si unele zone au ramas fara curent peste noapte. Meteorologii au avertizat ca va continua sa ploua torential, iar in unele zone din vestul si centrul Germaniei vor cadea si 200 de litri pe metrul patrat.

Furtunile au afectat si Cehia. Pompierii au avut peste 800 de interventii, inclusiv in capitala Praga. Rafale puternice au doborat numerosi copaci si grindina de marimea unei mingi de golf a distrus cladiri si masini. 

Puhoaiele au dat navala si in unele zone ale Italiei. Regiunea Veneto, din nord-estul peninsulei, a fost grav afectata. Digurile au cedat sub presiunea apelor, care au provocat inclusiv alunecari de teren. Pompierii au primit sute de apeluri, iar salvatorii au intervenit in sprijinul populatiei.