In Ucraina, civilii se pregatesc de razboi. In fiecare week-end, zeci de barbati si femei se intalnesc pe un santier abandonat din apropierea Kievului. In uniforme, cu arme, dar fara munitie de razboi, arhitecti, oameni de stiinta sau de afaceri se antreneaza pentru eventualitatea unui atac al armatei rusesti.

Publicat:02.01.2022, 19:05

In ultimele luni, zeci de civili au completat rezervele armatei ucrainene pe fondul temerilor crescande ca Rusia - despre care Kievul spune ca a concentrat aproximativ 100 de mii de militari pe partea sa de granita - pregateste un atac la scara larga. Batalionul de Aparare Teritoriala din Kiev are oficial 550 de membri. Toti sunt civili: unii sunt veterani ai razboiului Donbass, altii sunt amatori, insa cu totii doresc sa-si apere tara, la fel ca Mariana Jiglo, care este de profesie marketolog.

Mariana JIGLO, MARKETOLOG, REZERVIST:”Poate ca va mai fi o runda a acestei agresiuni. Dupa cum puteti vedea, acum studiem mai intens. Dar sper ca totusi sa nu ne fie de folos.”

Denis SEMIROG-ORLAK, SERGENT IN REZERVA:“De 8 ani traiesc cu gandul ca pana nu ii dam Rusiei o palma buna, nu ne va lasa in pace. Intotdeauna ii termina pe cei slabi. Daca nu rezistam, aceasta invazie va continua mult timp de acum incolo.”

Armata ucraineana mizeaza pe 300 000 de militari, dintre care aproape o treime s-au mobilizat pe frontul din Donbass. Totusi, tara dispune in egala masura si de o armata din umbra: 430 000 de veterani, care au servit in armata in ultimii 7 ani si aproximativ 80 000 de cetateni civili in Apararea Teritoriala. Locuitorii din Donbas insa s-au saturat de razboi. De sapte ani, luptele sunt la ordinea zilei. 

Marina SERGHEEVA, LOCALNICA DIN DONBAS:”Timp de un an si jumatate ne-am ascuns aici in beci. Ziua ieseam si faceam in fuga tot ce aveam de facut. Iata aici este o butelie cu apa, sunt si haine in caz de nevoie. Am pus paturi pliante, acum le-am scos dar erau improvizate paturi si traiam aici in patru.”

Toata familia Mainei Sergheeva a mers sa locuiasca in orasul Harikov. Initial si ea se refugiase acolo, dar apartamentul rudelor era prea mic pentru atatia oameni asa ca a revenit in Donbass.

Marina SERGHEEVA, LOCALNICA DIN DONBASS:”Acum daca voi vedea ca devine periculos am sa iau strictul necesar. Desigur ca imi este mila de pisici si de caini. Daca as putea lua totul cu mine, atunci as lua pana la ultima gaina.”

In ciuda faptului ca Moscova neaga categoric ca ar planui o invazie a Ucrainei, presedintele Vladimir Putin, nu a exclus un raspuns militar „foarte diferit” in cazul extinderii NATO catre Est si efectueaza in mod regulat exercitii in cazul unei astfel de evolutii a evenimentelor. Potrivit ultimelor sondaje, aproximativ jumatate dintre rusi cred ca Statele Unite si NATO sunt in spatele deteriorarii situatiei din Ucraina si doar 4 la suta dau vina pe Rusia. Potrivit acelorasi sondaje, majoritatea absoluta a rusilor nu exclude faptul ca tensiunea actuala de la granita ar putea escalada intr-un razboi intre Rusia si Ucraina.