Dupa o noapte dificila, mijloacele aeriene au fost din nou trimise miercuri in zori pentru a stinge incendiul care se extinde la poalele muntelui Penteli, in nordul Atenei, si care ameninta locuinte, au anuntat pompierii greci, potrivit AFP. In zona intervin si pompieri din Romania.

Publicat:20.07.2022, 08:45

Aproximativ 485 de pompieri, 120 de vehicule, trei avioane si patru elicoptere au fost mobilizate la rasaritul soarelui pentru a incerca sa stinga incendiul, care s-a extins pe parcursul noptii in suburbiile dens populate din nordul capitalei grecesti, cum ar fi Gerakas, unde locuiesc aproximativ 29.000 de persoane.

"Din cauza intensitatii si vitezei vanturilor, focul si-a schimbat permanent directia pe tot parcursul noptii, ceea ce ne-a ingreunat stingerea lui", a declarat purtatorul de cuvant al pompierilor in cadrul unei conferinte de presa miercuri dimineata.

Mai multe municipalitati, un spital de copii si Observatorul National din Atena au fost evacuate ca masura de precautie. Politia elena a scos aproape 600 de persoane din zonele periculoase, potrivit unui comunicat.

Soseaua de centura a Atenei este inchisa circulatiei pe anumite tronsoane, a anuntat pe Twitter compania care o administreaza.

Potrivit pompierilor, cateva case au ars, iar o expertiza a pagubelor va incepe imediat ce incendiul va fi sub control.

De asemenea, premierul grec a convocat o celula de criza pentru a incerca sa gestioneze situatia, potrivit biroului sau.

In ultimele 24 de ore, pompierii greci au intervenit la 117 incendii din tara.

Vara trecuta, Grecia si in special insula Evia, in apropiere de Atena, au fost afectate de temperaturi caniculare si de incendii de padure violente, care au devastat 103.000 de hectare si au ucis trei persoane.

Avand in vedere sezonul estival, guvernul elen a solicitat partenerilor sai europeni, in cadrul Mecanismului european de protectie civila (ECPM), sa trimita preventiv pompieri din mai multe state membre.

Intr-un postare de marti seara, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta din Romania a spus ca pompieri din fortele sale intervin in zona Penteli: „Misiunile desfasurate constau in limitarea propagarii incendiului spre zonele locuite, precum si mentinerea unei linii de protectie intre frontul incendiului si zona neafectata”.

Cei 28 de pompieri romani au sosit in Grecia pe 15 iulie cu 3 masini de stingere, 1 cisterna de mare capacitate, 1 autospeciala cu capacitate de trecere marita si 2 autospeciale de prima interventie si comanda.

Sursa: