Australienii se confrunta cu incendii uriase de vegetatie. Cel putin trei oameni si-au pierdut viata si exista un numar inca neprecizat de disparuti.

Publicat:10.11.2019, 11:48

In plus, zeci de oameni au fost raniti, mai ales din randul pompierilor care incearca eroic sa izoleze si sa lichideze focul. Premierul australian ia in calcul trimiterea armatei in ajutorul pompierilor.

Scene parca desprinse din infernul lui Dante pun probleme nemaiintalnite celor peste 1.300 de pomperi mobilizati pe teren. Paduri intregi continua sa arda si, in multe cazuri, amploarea focului impiedica echipajele sa ajunga la cei care au neaparat nevoie de ajutor.

In estul Australiei au fost numarate cel putin 100 de focare, care au mistuit pana acum 150 de case si scoli.

Trupul unui barbat carbonizat a fost descoperit intr-o masina, un altul printre resturile casei sale, iar o femeie a murit din cauza arsurilor suferite.

Gladys Berejiklian, New South Wales State Premier: „Din nefericire, vineri ne-am confruntat cu incendii de o gravitate fara precedent. Si trebuie sa ne pregatim pentru noi incercari, pentru ca prognoza meteo ne semnaleaza ca n-am scapat de ce era mai rau.”

Posturile de radio locale si-au intrerupt programele pentru a explica locuitorilor cum sa supravietuiasca unui incendiu in cazul in care raman blocati in casele ori in masinile lor.

In zonele de coasta, oamenii s-au refugiat pur si simplu pe tarmul Oceanului, cand flacarile s-au apropiat amenintator de locuintele lor.

Australia este din pacate obisnuita cu incendiile, insa in acest an ele au fost extrem de numeroase si de timpurii.

Schimbarile climatice au dus la seceta exceptionala, nivel scazut de umiditate si vanturi puternice, conditii “ideale” pentru astfel de catastrofe.

Sursa: