Ingrijorate de numarul mare de infectari cu SARS-CoV-2, in crestere de la o zi la alta, Guvernele din intreaga Europa impun restrictii anti-Covid. Slovacia a urmat exemplul Austriei si a introdus de ieri lockdown-ul atat pentru vaccinati, cat si pentru nevaccinati. Iar Italia pregateste noi masuri drastice pentru cei care nu vor sa se vaccineze.

Publicat:25.11.2021, 17:16

Cu 84 la suta din populatie vaccinata, Italia introduce super certificatul verde pentru vaccinati si vindecati. 

Roberto SPERANZA, MINISTRUL SANATATII DIN ITALIA:„Pentru o perioada limitata, din 6 decembrie pana pe 15 ianuarie, introducem un tip mai puternic de Certificat Verde. Pentru a obtine acest certificat raman valabile doar doua posibilitati: acesta va putea fi obtinut fie dupa vaccinare, fie dupa trecerea prin boala”.

Cei care nu sunt vaccinati sau vindecati nu mai pot frecventa locurile la care au acces acum, cu certificatul verde simplu, precum restaurante, transportul public, hoteluri sau sali de sport. Mai mult, accesul in aceste locuri nu va mai fi permis pe baza de testare.

Mario DRAGHI, PREMIERUL ITALIEI:“Vedem ca situatia epidemiologica in afara Italiei este foarte grava. In tari care sunt vecine cu noi. Si asistam, de asemenea, la o inrautatire usoara, dar constanta, si la noi."

Italia a anuntat pentru ultimele 24 de ore aproape 13 mii de cazuri COVID noi. Situatia devine ingrijoratoare si in Franta, a anuntat guvernul de la Paris.

Gabriel ATTAL, PURTATOR DE CUVANT GUVERNUL FRANCEZ:”Numarul cazurilor zilnice a crescut cu 80 la suta intr-o saptamana si ajunge la 20 de mii in medie. Ieri s-au inregistrat 30 de mii de cazuri, fiind cea mai mare cifra raportata in cel de-al patrulea val.“ 

In Germania, incepand de ieri, certificatul verde a devenit obligatoriu la locul de munca si in mijloacele de transport. Persoanele nevaccinate si cele netrecute prin boala vor trebui sa prezinte un test de COVID negativ efectuat cu cel mult 24 de ore inainte pentru a avea acces la locul de munca. Cu peste, 10.000 de cazuri de infectari cu SARS-CoV-2 in ultimele 24 de ore, Slovacia urmeaza exemplul vecinilor austrieci si intra in lockdown. Mai putin de 50 la suta dintre cei 5,5 milioane de slovaci s-au vaccinat anti-Covid, Slovacia avand a treia cea mai redusa rata a vaccinarii in UE, dupa Bulgaria si Romania. Potrivit OMS varianta indiana Delta a SARS-CoV-2, foarte contagioasa, a redus la 40 la suta eficienta vaccinurilor impotriva transmiterii covid-19, asa ca oamenii sunt indemnati sa continue sa poarte masti de protectie.

Tedros Adhanom GHEBREYESUS, DIRECTOR OMS:”Vaccinurile salveaza vieti, dar nu impiedica in totalitate transmiterea covid-19. Exista date care sugereaza ca, inainte de aparitia variantei delta, vaccinurile reduceau transmiterea cu aproximativ 60%.”

Europa, care a inregistrat intr-o saptamana peste 2,5 milioane de cazuri si aproape 30 de mii de morti, este de departe cea mai afectata regiune din lume de pandemie.

Hans KLUGE, DIRECTOR OMS PENTRU EUROPA:”Pana la 1 martie 49 de tari vor avea o presiunea ridicata sau foarte ridica asupra sectiilor de terapie intensiva. 25 de tari din 53 vor depasite de numarul de pacienti din spitale."

Potrivit OMS pana in martie in Europa s-ar putea inregistra inca 700 de mii de decese, bilantul pe durata pandemiei depasind peste 2,2 milioane.