Inundatiile record din vestul Canadei au provocat moartea a cel putin patru persoane, iar o a cincea este inca data disparuta, au anuntat sambata autoritatile locale, care au restrictionat accesul la combustibil in zonele afectate.

Publicat:21.11.2021, 09:18

Ploile torentiale care au afectat regiunea de sud-vest a provinciei Columbia Britanica in urma cu sase zile au provocat alunecari de teren si inundatii care au distrus drumuri si infrastructuri. In special, conducta Trans Mountain, cruciala pentru industria petroliera din Alberta, a fost temporar inchisa.

Jandarmeria a confirmat sambata ca trei barbati, dati disparuti de luni, au fost gasiti morti in apropiere de Lac Duffy.

"Am continuat cautarea unui al patrulea barbat, dar conditiile meteorologice si situatia actuala ne-au ingreunat demersurile", a declarat sergentul Janelle Shoihet intr-un comunicat.

Cele trei decese se adauga unuia anterior, toate provocate de inundatii. Trupul neinsufletit al unei femei a fost gasit luni in apropierea unei alunecari de noroi care a afectat o portiune mare a unei autostrazi. Autostrada, care leaga Vancouver de zone izolate din nordul provinciei, a fost redeschisa sambata pentru traficul considerat esential.

Autoritatile au impus vineri persoanelor fizice limitarea aprovizionarii cu combustibil la 30 de litri pentru a atenua intreruperile din lantul de aprovizionare cauzate de acest episod climatic extrem.

Mike Farnworth, ministrul securitatii publice din Columbia Britanica, a estimat sambata, intr-o conferinta de presa, ca aceste masuri ar putea ramane in vigoare timp de zece zile si a indemnat populatia sa isi limiteze calatoriile pentru a economisi benzina, scrie Agerpres.

In Abbotsford, un oras partial inecat unde a fost desfasurata armata, fermele au fost aprovizionate cu ajutorul elicopterelor. Patru tone de alimente au fost astfel transportate cu elicopterul sambata dimineata la o ferma de porci, au anuntat autoritatile. In zona sunt inca asteptate ploi abundente saptamana viitoare.

In cateva luni, aceasta regiune de pe coasta canadiana a Pacificului a suferit dezastre naturale repetate: un episod de caldura foarte intensa la sfarsitul lunii iunie, consecinta a incalzirii globale, conform expertilor, urmat de incendii importante.

 

Sursa: