O invazie masiva de lacuste care are loc in aceasta perioada in Africa de Est starneste ingrijorare la nivel international. Cu un fenomen similar se confrunta si Pakistanul. Roiurile au devastat suprafete mari cultivate, distrugand recoltele.

Publicat:15.02.2020, 08:39

Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU, FAO, transmite ca in estul Africii ar putea fi nevoie de un ajutor alimentar masiv din cauza distrugerilor provocate de invazia de lacuste.

Lacustele se pot inmulti de 500 de ori

Conform oficialilor Natiunilor Unite, grav afectate sunt Etiopia, Somalia, Kenya, Tanzania si Uganda. Cei de la ONU spun ca aceste tari au fost invadate de sute de miliarde de lacuste, care s-ar putea inmulti amenintator.

Potrivit BBC, FAO spune ca insectele se inmultesc atat de repede, incat in luna iunie ar putea fi de 500 de ori mai multe.

Recolte distruse in 30 de secunde

Situatia e cu atat mai grava, cu cat eforturile de combatere a invaziei lacustelor s-au dovedit pana acum a fi total ineficiente. Imprastierea pe cale aeriana a pesticidelor este cea mai eficienta cale de combatere, dar niciuna dintre aceste tari afectate nu are resursele necesare, mai spun specialistii.

Conform postului canadian CBC, in Kenya, lacustele pot devora un camp cu recolte in doar 30 de secunde. Saptamana trecuta, regiunea de est a acestei tari nu era afectata de invazie. Acum, zone uriase au fost deja ravasite de insecte.

Risc de foamete

FAO a lansat un apel catre comunitatea internationala pentru a furniza un ajutor de 76 de milioane de dolari, pentru a putea finanta combaterea cu pesticide a invaziei. 

The UN body has now called on the international community to provide nearly $76m (£58m) to fund the spraying of the affected areas with insecticide.

"Daca asta nu se intampla, situatia se va deteriora, si veti fi nevoiti sa furnizati un ajutor masiv de hrana pentru o situatie umanitara care ar putea scapa de sub control. Intotdeauna este un risc cand ai oameni aflati intr-o insecuritate acuta de hrana, iar foametea nu e departe”, a declarat Dominique Burgeon, directorul situatiilor de urgenta din cadrul FAO."

Milioane de lacuste si in Pakistan

Si in Pakistan este o masiva invazie de lacuste. Potrivit Daily Mail, la inceputul lui februarie, guvernul a decretat stare de urgenta din cauza distrugerilor provocate de sute de milioane de insecte, care au navalit in regiunile din estul tarii.

Oameni pe camp in Pakistan incearca sa alunge roiurile de lacuste

Autoritatile spun ca este cea mai grava invazie de lacuste din ultimii 20 de ani in aceasta tara.

Sursa: