În timp ce comunitatea internaţională aştepta replica pentru Iran abia după Paşte, Israelul a efectuat un atac surprinzător în zorii acestei zile. Atacul s-ar fi efectuat doar cu drone, nu şi cu rachete, fiind socotit unul „de avertizare”, fiind lovită o
baza militară din Isfahan. Iranul susţine că nu s-au înregistrat pagube și că toate facilitățile nucleare sunt în siguranță. Occidentalii sunt sfătuiţi să plece din Israel, iar avioanele ocolesc Iranul.

Publicat:19.04.2024, 15:19

Israelul a lansat joi noaptea trecută un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său.

Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, ținta fiind o baza militară din Isfahan
aflată aproape de una dintre instalațiile nucleare ale Iranului. Deși acesta nu pare a fi un atac asupra site-ului nuclear, care ar fi fost mult mai grav. Astfel Israelul transmite un mesaj clar că poate ajunge acolo dacă este provocat și știe și ce să lovească.

În general lovitura a fost de mică amploare, iranienii înșiși o minimalizează și spun ca nu au fost provocate pagube. Atacul s-ar fi efectuat doar cu drone, nu și cu rachete, fiind considerat unul de avertizare, spun experții.

Cristian PÎRVULESCU, POLITOLOG:  „A fost un atac ”farmaceutic”, menit să nu provoace o creștere a tensiunii din zonă și, din câte se pare în acest moment, Iranul nu este interesat să escaladeze situația.”

Atacul aerian pe care Israel l-a lansat împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii au capacitatea de a ajunge în centrul ţării persane cu armele lor, a informat vineri The Washington Post. Iranul a spus că au fost doborâte 3 drone și că nu are niciun plan de represalii imediate împotriva Israelului.

Israelul a anunţat SUA de joi că va riposta împotriva Iranului în zilele următoare, a declarat un oficial american, citat de CNN. Acesta spune că SUA nu au fost de acord.

Armata israeliană a refuzat să comenteze deocamdată. Pentagonul, de asemenea, spune că în acest moment nu are nimic de spus. Acest atac ar fi un răspuns după actiunea din weekend asupra teritoriului israelian. Atunci Iranul a lansat circa 300 de drone și rachete.  

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.