Armata israeliană a suspendat joi permisiile pentru toate unitățile de luptă, pe fondul îngrijorărilor legate de o posibilă escaladare a confruntării cu Teheranul, după uciderea unor generali iranieni la Damasc în această săptămână, scrie hotnews.ro.

Publicat:04.04.2024, 12:52

„În conformitate cu evaluarea situației, s-a decis ca permisiile să fie temporar întrerupte pentru toate unitățile de luptă ale IDF (Forțele de Apărare ale Israelului). IDF se află în război, iar desfășurarea forțelor este în continuă evaluare în funcție de necesități”, a precizat armata într-un comunicat.

Miercuri, oficialii armatei au declarat deja că au mobilizat noi rezerviști pentru a-și consolida apărarea antiaeriană.

Iranul a promis că va răzbuna uciderea a doi dintre generalii săi, împreună cu cinci consilieri militari, într-un raid aerian atribuit Israelului asupra unui complex diplomatic iranian din capitala siriană Damasc, luni.

Lovitura de luni, au remarcat analiștii, a fost diferită din două motive, ținta lovită - un complex diplomatic, și omul eliminat - Mohammad Reza Zahedi, un important comandant al Forței Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC).

Observatorii conflictului din Orientul Mijlociu consideră că atacul de luni ar putea avea un efect puternic de escaladare.

Pe baza comportamentului din trecut al Teheranului, opțiunile sale ar putea include acțiuni care să aducă Israelul și Iranul mai aproape de un război direct - cum ar fi un atac direct cu rachete asupra Israelului.

O altă variantă ar putea fi acțiunile indirecte, spre exemplu atacuri mai puternice sau mai frecvente asupra Israelului de către diversele grupuri aliate ale Teheranului din regiune.

O altă perspectivă îngrijorătoare ar fi ca Iranul să dea undă verde milițiilor aliate din Siria și Irak pentru a relua loviturile asupra trupelor și bazelor militare americane din aceste țări.

Astfel de atacuri s-au diminuat la începutul lunii februarie după o serie de lovituri aeriene americane care au vizat milițiile locale susținute de Iran.

Un alt potențial scenariu - cel mai rău, potrivit unor analiști - este o ripostă iraniană care să transforme conflictul dintre Israel și Hezbollah într-un război în toată regula.

Eforturile de dezamorsare a tensiunilor dintre Israel și Hezbollah de-a lungul graniței sudice a Libanului au eșuat până acum, transformând frontiera într-un potențial punct major de conflict.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.