Israelul şi-a intensificat, peste noapte, loviturile aeriene asupra Rafah, după ce a afirmat că îi va evacua pe civili din oraşul aflat în sudul Gaza şi va lansa un atac complet, în pofida avertizărilor aliaţilor că acesta ar putea provoca victime în masă. Între timp la gropile comune descoperite  în principalele spitale din enclavă au fost găsite alte zeci de cadavre. Numărul lor total a ajuns la 392. ONU, dar și Uniunea Europeană au cerut o anchetă independentă. Armata israeliană a dezminţăit orice responsabilitate.

Publicat:26.04.2024, 19:27

Spitalele Al-Shifa și Nasser din Khan Younis au fost asediate de trupele israeliene de mai mult timp. Acolo au avut loc lupte aprige, în timp ce femei, copii și bătrâni se aflau în interiorul instituțiilor. După ce soldații israelieni au plecat din zonă, autoritățile din Gaza au raportat că în incinta spitalelor au fost gasite mai multe gropi comune.

Cifra cadavrelor găsite la spitalul din Khan Younis se ridica la 392. Imaginile arată muncitorii care scot din gropile săpate cu excavatorul ceea ce pare a fi un cadavru  invelit în țesătură albă. Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite cer o anchetă independentă şi eficientă asupra deceselor survenite.

Ravina SHAMADASANI, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL ÎNALTULUI COMISAR AL ONU PENTRU DREPTURILE OMULUI: „ Există rapoarte conform cărora unii dintre ei au avut mâinile legate, ceea ce indică, desigur, încălcări grave ale legislației internaționale privind drepturile omului. Victimele ar fi fost îngropate adânc în pământ și acoperite cu deșeuri. Printre persoanele decedate se presupune că se aflau persoane în vârstă, femei și răniți, în timp ce alții au fost găsiți legați de mâini și dezbrăcați de haine.”

Armata israeliană se apără și spune că a dezgropat şi apoi a îngropat din nou cadavrele găsite în gropile comune din zona spitalului Nasser din Fâșia Gaza, în căutarea celor ale ostaticilor israelieni. 
Spitalele din Fâşia Gaza au fost ţintite în operaţiunea militară a armatei israeliene în enclavă după atacul de la 7 octombrie al Hamas.Israelul acuză mişcarea islamistă de folosirea spitalelor în comiterea unor atacuri, ascunderea unor tuneluri şi ascunderea de armament.Hamasul dezminte aceste acuzaţii.