Isteria din Rusia, declansata de anuntul privind mobilizarea partiala a presedintelui Vladimir Putin ia amploare. In timp ce protestele de strada nu contenesc, unii rusi recurg la gesturi extreme pentru a nu fi inrolati in armata si trimisi pe frontul din Ucraina. Cozile kilometrice de masini de la granita dintre Rusia si alte state cresc, iar presa rusa scrie ca Serviciul Federal de Securitate al Rusiei ar fi trimis transport blindat la granita cu Georgia pentru a se asigura ca rezervistii nu trec frontiera.

Publicat:26.09.2022, 18:03

Imaginile filmate cu drona au fost surprinse la punctele de trecere ale frontierei dintre Federatia Rusa si Georgia. Cu masina, bicicleta sau chiar pe jos, mii de rusi asteapta intr-o coada uriasa pentru a parasi teritoriul tarii. 

Potrivit autoritatilor de la Tibilisi, in ultimele 48 de ore, peste 3 mii de masini rusesti a traversat frontiera de stat. Unii, desi au fost lasati sa iasa din Rusia, nu au putut intra in Georgia, din motive necunoscute deocamdata. Ei au fost filmati cum dorm la podea in punctele de trecere.

Potrivit presei ruse, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei ar fi trimis transport blindat la punctele de control de la granita cu Georgia pentru a se asigura ca rezervistii nu trec frontiera ilegal. Kremlinul a declarat ca nu a fost luata nicio decizie privind inchiderea frontierelor Rusiei.

Dmitrii PESKOV, PURTATORUL DE CUVANT AL KREMLINULUI: “Nu stiu nimic despre asta. Nu s-au luat decizii in acest sens.” 

Scene precum cele de la frontiera dintre Rusia si Georgia au fost surprinse si la punctele de trecere cu Kazahstan, Finlanda si Mongolia, unde la fel, au fost raportate cozi mari. 

In orasele rusesti, continua manifestatiile impotriva mobilizarii. In semn de protest, un rus si-ar fi dat foc intr-o statie de autobuz din orasul Reazani in timp ce striga ca nu vrea sa participe la razboiul din Ucraina. Acesta a suferit rani usoare, fiind ulterior preluat de medici.

In Volgograd, un barbat a fost filmat in timp ce arunca cu un coktail molotov intr-un birou de inrolare militara. Iar in Siberia un rus a deschis focul intr-un birou de inrolare si l-a impuscat pe comisarul militar. Momentul a fost filmat cu un telefon mobil, iar in interior se aflau mai multi civili.

Potrivit The Guardian, barbatul a scos arma dupa ce i-a spus comandantului ca refuza sa lupte in razboiul din Ucriana. Individul a fost retinut, iar oficialul a fost transportat la spital. 

Intre timp, primii soldati rusi chemati la mobilizarea partiala a Rusiei au inceput sa soseasca la bazele militare, afirma ministerul britanic al apararii. Potrivit Institutului pentru Studiul Razboiului, fortele armate ruse nu au creat conditiile pentru o mobilizare eficienta pe scara larga cel putin din 2008 si nu au creat tipul de forta de rezerva necesara pentru o mobilizare rapida menita sa produca efecte imediate pe campul de lupta.