Fortele rusesti au facut progrese in apropierea unui oras din estul Ucrainei si si-au mentinut pozitiile intr-o alta zona, a declarat un thinktank american, citat de g4media.ro

Publicat:12.04.2023, 15:03

Trupele au avansat marti intr-o padure la sud de Kreminna, inregistrarile video aratand o anumita divizie care se deplaseaza cu artilerie termobarica, a declarat Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW).

Administratia militara ucraineana din regiunea Luhansk, din care face parte Kreminna, a remarcat, de asemenea, ca a existat o crestere a „activitatii de lupta” in zona impadurita.

La mai mult de 96 de kilometri distanta, la periferia orasului Kupyansk, un oras din Harkov, fortele Moscovei au reusit sa isi mentina pozitiile, a adaugat ISW.

Imagini geolocalizate au aratat ca soldatii rusi au capturat un oras la nord-est de Kupyansk si „probabil au ocupat asezarea pentru o vreme”.

Intre timp, la Bahmut, unde au loc lupte crancene de luni de zile, Ministerul rus al Apararii (MoD) si seful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, si-au recunoscut reciproc rolul in batalia pentru oras.

Trupele Moscovei au fost sustinute de luptatori mercenari in cea mai mare parte a razboiului, dar Ministerul Apararii nu a recunoscut rolul acestora pana la inceputul acestui an.

Prigojin a criticat puternic tacticile Rusiei in Ucraina si a facut afirmatii repetate ca datorita luptatorilor sai s-au facut progrese in Bahmut.

„Ministerul rus al Apararii si Prigojin au afirmat ca luptatorii Wagner cuprind efortul principal de a cuceri teritoriu si de a impinge fortele ucrainene in centrul Bahmut, in timp ce elemente rusesti nespecificate de aviatie (VDV) cuprind efortul de sprijin pe flancurile Wagner la nord si la sud de Bakhmut”, a declarat ISW.

Ansamblul de luptatori arata ca Rusia intentioneaza sa „foloseasca grupul Wagner pentru a captura Bahmut, minimizand in acelasi timp pierderile” in randul soldatilor sai conventionali, a adaugat acesta.