Italia a devenit prima tara din Europa care face obligatoriu certificatul Covid pentru toti angajatii. Guvernul de la Roma a aprobat noua masura prin care certificatele devin obligatorii si pentru angajati din sectorul public, dar si din cel privat. Masura va fi implementata din 15 octombrie si va ramane in vigoare pana la sfarsitul anului.

Publicat:17.09.2021, 17:51

„Certificatele verzi vor deveni obligatorii pentru toti salariatii, fie ca sunt din sectorul public, fie ca sunt din sectorul privat. O facem pentru doua motive esentiale – sa facem aceste locuri de munca sigure, si pentru ca a noastra campanie de vaccinare sa fie si mai puternica", a spus Roberto Speranza, ministrul italian al Sanatatii. Asadar, toti salariatii italieni vor trebui sa dovedeasca faptul ca sunt vaccinati, ca au trecut prin boala sau ca au un test negativ recent la virus. Doar pensionarii si cei neangajati vor fi exclusi de la regula certificatului obligatoriu. Cei care nu prezinta un certificat Covid valid vor fi suspendati cinci zile de la lucru, fara plata, insa nu vor putea fi concediati. Cei nevaccinati ar putea fi amendati cu pana la 1500 de euro. 

“Pasaportul verde este un instrument important pentru a rezolva aceasta problema. In aceste conditii avem nevoie de solutii care sa aiba efect.”

“Parerea mea este ca e nedrept pentru ca eu sunt un cetatean liber, trebuie sa pot sa decid daca vreau acest pasaport sau nu. Cand e obligatie, inseamna ca nu mai traim in democratie, e dictatura, asa ca nu sunt de acord.

Senatul italian a votat in mod covarsitor pentru noua masura – 189 au votat pentru, 32 impotriva, iar 2 s-au abtinut. Italia a fost prima tara occidentala in care a aparut noul coronavirus, inregistrand peste 56 de mii de decese asociate COVID-19 de la izbucnirea pandemiei in februarie 2020 si fiind al doilea cel mai afectat stat din Europa in ceea ce priveste numarul de decese, dupa Marea Britanie.