Joe Biden a ajuns in Marea Britanie. Este prima vizita a sa in strainatate in calitate de presedinte al SUA. O misiune de opt zile in care are un program destul de tumultos. Inainte de summitul G7, care incepe astazi, Biden a facut primul popas la o baza militara americana. Duminica o viziteaza pe regina Elizabeta dupa care urmeaza intalnirea cu Vladimir Putin in Elvetia.

Publicat:10.06.2021, 23:04

Presedintele SUA Joe Biden a sosit in Marea Britanie, aseara, la bordul Air Force One, inainte de summit-ul G7 din Cornwall. Insotit de prima doamna Jill Biden el a facut primul popas la o baza militara americana, aflata in regiunea britanica Suffolk. 

In hangarul de la baza Biden le-a transmis militarilor americani stationati in Marea Britanie, ca Statele Unite “au revenit” pe scena mondiala.

 Joe BIDEN, PRESEDINTELE SUA:„In fiecare moment al drumului vom clarifica faptul ca Statele Unite s-au intors si democratiile lumii stau impreuna pentru a aborda cele mai dificile provocari si problemele care conteaza cel mai mult pentru viitorul nostru.”

Joe Biden a dat asigurari ca le va transmite in mod clar lui Putin si Chinei ca Statele Unite si Europa sunt sudate.

Joe BIDEN, PRESEDINTELE SUA:„E prima mea calatorie peste ocean, ca presedinte al Statelor Unite. Merg la summitul G7, apoi la reuniunea NATO si apoi ma voi intalni cu domnul Putin, ca sa-i spun ce vreau sa stie”.

De la baza militara Joe Biden a plecat mai departe catre Cornwall, acolo unde in perioada 11-13 iunie va avea loc summitul G7. Nu inainte de a face o baie de multime.

In aceasta seara Biden va avea o prima intalnire tête-à-tête cu premierul Boris Johnson cu care urmeaza sa discute un acord de liber-schimb americano-britanic dupa Brexit. Dupa trei zile de summit G7, Biden si sotia sa Jill o vor vizita pe regina Elisabeta la castelul Windsor. Biden, in varsta de 78 de ani, a intalnit-o pe regina in 1982, cand era senator in Delaware. Ulterior, Biden va calatori la Bruxelles pentru discutii cu liderii NATO si UE. Isi va incheia calatoria pe 16 iunie la Geneva, unde se va intalni cu Vladimir Putin. Acest turneu de opt zile reprezinta un test al capacitatii presedintelui democrat de a reconstrui legaturile transatlantice tensionate din timpul erei Trump si a reface relatiile cu Rusia.