Katalin Novak a fost investita sambata in functia de presedinte al Ungariei in cadrul unei ceremonii desfasurate in fata Parlamentului.

Publicat:14.05.2022, 17:58

In discursul sau inaugural, Novak a subliniat responsabilitatea sa de a arata tarii ce inseamna pentru ea patria si compatriotii sai si de a-si exprima opiniile "cu privire la viata noastra comuna si la locul nostru in lume", relateaza MTI.

''Ne aflam aici impreuna in inima Europei, in capitala natiunii, in mijlocul Bazinului Carpatilor, in principala piata publica a natiunii, dar suntem impreuna si in intentia si dorinta noastra de a crea o viata mai luminoasa, mai pasnica, mai bogata si mai sigura pentru maghiari in secolul XXI, dupa deceniile care au dus la criza morala a secolului XX'', a spus presedinta.

Novak a declarat ca razboiul din Ucraina a aruncat o umbra asupra vietii maghiarilor. Socul initial provocat de atacul asupra Ucrainei a trebuit sa fie urmat de reactii imediate, dar bine gandite pe termen lung, si din partea Ungariei, a spus ea. Atunci cand primele grupuri de refugiati au ajuns in Ungaria la 25 februarie, ungurii s-au grabit sa le vina in ajutor fara ezitare.

Ungaria a trecut cu brio testul de umanitate, a spus ea, adaugand ca tara trebuie sa stie, de asemenea, care a fost raspunsul sau la razboi si care au fost interesele sale.

Condamnand agresiunea Rusiei, Katalin Novak a declarat ca Ungaria "va refuza intotdeauna orice ambitie de refacere a Uniunii Sovietice". Maghiarii vor pace, a spus ea, cerand o ancheta asupra crimelor de razboi si pedepsirea vinovatilor.

Ungaria nu este neutra, a mai punctat sefa statului, adaugand ca "suntem de partea victimelor nevinovate si a justitiei" si ca Ungaria isi indeplineste obligatiile care decurg din calitatea de membru al Uniunii Europene si NATO.

Ungaria nu va renunta la suveranitatea sa si sustine aderarea Ucrainei la comunitatea tarilor europene. Ungaria este pregatita sa faca sacrificii pentru pace si nu ii impiedica nici pe aliatii sai sa faca sacrificii, dar nu va fi de acord cu decizii care cer ungurilor sacrificii mai mari decat durerea pe care ar provoca-o Rusiei, a explicat Novak.

Presedinta s-a oferit sa medieze in vederea reluarii negocierilor de pace intre Rusia si Ucraina si si-a exprimat sprijinul pentru interesele comunitatii etnice maghiare din Ucraina.

Novak a promis ca va depune eforturi pentru a se asigura ca maghiarii sunt intelesi si respectati, afirmand ca este o dovada a muncii depuse in ultimul deceniu faptul ca maghiarii pot din nou "sa traiasca cu capul sus" si ca pot vedea ca lumea are grija de interesele maghiarilor. ''Increderea in sine, identitatea si mandria nationala ale maghiarilor - care au lipsit mult timp - au revenit''.

''Sa ne pastram si sa ne protejam mandria nationala si sa ne asiguram ca mandria nationala nu se transforma in aroganta nationala, dar nici in lasitate globalista'', a spus ea.

Novak a facut apel la membrii noului parlament sa respecte increderea care le-a fost acordata si sa respecte cadrul constitutional al legislatiei. Ea a precizat ca parlamentarii vor alege luni premierul, care va numi in curand membrii noului guvern, si a spus ca, in calitate de cetatean al Ungariei, se asteapta ca cei care se ocupa de puterea executiva sa pastreze securitatea poporului maghiar.

Totodata, ea a subliniat ca, in calitate de presedinte, va intari valorile bazate pe crestinism ale maghiarilor, ii va incuraja sa aiba copii si sa ii creasca in camine iubitoare, va sustine protectia vietii umane concepute si a familiilor si ii va incuraja sa se respecte unii pe altii si sa ii apere pe cei slabi.

De asemenea, a promis ca se va pronunta in favoarea ajutorarii tinerilor pentru a intemeia o familie, pentru a-si creste copiii si pentru a avea grija de persoanele in varsta.

''Sa protejam ordinea creatiei si lumea creata'', a spus Novak, subliniind importanta sprijinirii familiilor numeroase, a parintilor care stau acasa, a parintilor adoptivi si a parintilor singuri.

La ceremonia de sambata au participat premierul Viktor Orban, presedintele Parlamentului Laszlo Kover si alti oficiali de rang inalt.

Novak a fost aleasa sef de stat de catre parlament la 10 martie. Ea este al saselea presedinte de la schimbarea sistemului politic din Ungaria din 1989-1990.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: