Liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis sa accelereze dezvoltarea nucleara a tarii sale si a avertizat Washingtonul sa nu ia o "decizie gresita" dupa ce a lansat cea mai puternica racheta balistica a tarii, a anuntat marti presa de stat, scrie stirileprotv.ro

Publicat:19.12.2023, 09:00

Testul de lansare de luni a rachetei Hwasong-18 cu combustibil solid a avut loc la o zi dupa ce submarinul cu propulsie nucleara USS Missouri a ajuns in port la Busan si a urmat unui avertisment SUA-Coreea de Sud ca un atac nuclear din partea Phenianul ar insemna "sfarsitul regimului Kim", potrivit AFP.

Cei doi aliati, impreuna cu Japonia, au activat marti un sistem pentru a face schimb de date in timp real privind lansarile nord-coreene, parte a cooperarii lor mai stranse in materie de securitate ca raspuns la amenintarile nucleare tot mai mari ale Phenianul. Kim a declarat ca lansarea rachetei capabile sa atinga tarmurile americane a fost "un semnal clar pentru fortele ostile" si a aratat optiunile tarii in cazul in care Washingtonul ar lua "o decizie gresita impotriva sa", a precizat agentia centrala de stiri coreeana.

"Un exercitiu de lansare (a) ICBM-ului Hwasongpho-18 a fost organizat ca o actiune militara importanta pentru a arata clar dusmanilor vointa coplesitoare de contracarare a fortelor strategice nucleare ale RPDC si puterea inegalabila a acestora", a declarat KCNA cu privire la lansarea de luni. Liderul nord-coreean, pe care imaginile il arata prezent alaturi de fiica sa cea mica, imbracata intr-o jacheta de blana roz, a "stabilit, de asemenea, cateva noi sarcini importante pentru dezvoltarea fortelor strategice nucleare ale RPDC", a adaugat KCNA. Hwasong-18, cel mai mare din arsenalul nord-coreean, a zburat putin peste 1.000 de kilometri si a atins o altitudine maxima de aproximativ 6.000 de kilometri, a precizat KCNA, demonstrand "capacitatea de lupta a unitatii ICBM", potrivit News.ro.

Armata sud-coreeana a declarat luni ca ICBM-ul lansat a folosit combustibil solid, ceea ce face ca rachetele sa fie mai usor de transportat si mai rapid de lansat decat versiunile cu combustibil lichid. Lansarea a marcat a treia oara cand Nordul a testat un ICBM cu combustibil solid, dupa lansarile din aprilie si iulie, despre care analistii au spus ca a indicat eforturi consistente de imbunatatire a tehnologiei.