Coreea de Nord le-a interzis cetatenilor sai sa poarte trenciuri din piele, dupa ce articolul de imbracaminte a devenit preferatul conducatorului Kim Jong-un.

Publicat:25.11.2021, 14:04

Purtata pentru prima data de Kim in 2019, haina a devenit foarte populara in randul elitei nord-coreene. A fost inca o metoda prin care unii - cei care si-au putut permite financiar - isi aratau loialitatea fata de liderul suprem. Dar au aparut si imitatiile, iar politia desfasoara razii pentru a-i depista si inchide pe comerciantii care le vand si pentru a confisca hainele de la oameni, pentru ca purtarea lor i-ar submina autoritatea lui Kim, potrivit Radio Free Asia.

„Politia spune ca purtarea hainelor care o imita pe cea a liderului suprem este o „tendinta impura de a contesta autoritatea celei mai inalte demnitati”, a declarat o sursa locala pentru Radio Free Asia.

„Au ordonat oamenilor sa nu poarte trenciuri de piele, deoarece face parte din directiva partidului sa decida cine le poate purta”.

Imitatiile au inceput sa apara pentru prima data in septembrie, cand comertul dintre China si Coreea de Nord a fost redeschis. Asta le-a permis comerciantilor sa inceapa sa achizitioneze piele sintetica din care sa faca trenciuri.

Radio Free Asia spune ca a intrat in posesia unui document de import care dovedeste acest lucru.

Kim a aparut pentru prima data intr-o haina din piele in decembrie 2019, in perioada in care negocia cu Donald Trump un acord nuclear. Stilul vestimentar a fost remarcat de presa sud-coreeana, care a sugerat ca liderul din Nord arata ca doreste sa se rupa de traditie si sa se promoveze intr-o varianta moderna.

Pana atunci, el s-a imbracat doar in tinutele purtate de tatal si bunicul sau - fondatorul Coreei de Nord - cu jachete in stil Mao. Insa haina de piele a devenit un accesoriu preferat. Chiar si sora lui Kim, Kim Yo-Jong, a inceput sa o poarte, dar si foarte multi politicieni.

Dar se pare ca haina din piele a devenit prea la moda pentru gusturile lui Kim Jong-un.

Nu ar fi prima decizie absurda luata in Coreea de Nord. In 2014, la trei ani dupa ce Kim a devenit seful statului, barbatii aveau voie sa se tunda doar asa cum era tuns Kim, dar 3 ani mai tarziu acest lucru a fost interzis si niciun barbat nu mai putea sa aiba acceasi freza ca si lider. Barbatii aveau voie sa aleaga unul dintre 15 stiluri aprobate.

Coreea de Nord a introdus anul acesta si o lege cuprinzatoare care urmareste eliminarea oricarui tip de influenta straina, pedepsind dur pe oricine este prins cu filme straine, imbracaminte sau chiar tunsori. Masura are ca principal scop mentinerea tineretului nord-coreean departe de tendintele „decadente” ale Occidentului. Recent, un barbat a fost condamnat la moarte pentru ca a distribuit copii ale serialului Squid Game.

Sursa: