Coreea de Nord sustine ca aproximativ 800.000 dintre cetatenii sai s-au oferit voluntar sa se inroleze sau sa se reinscrie in armata pentru a lupta impotriva Statelor Unite, scrie sambata publicatia oficiala din aceasta tara, citata de agentia de presa Reuters, transmite digi24.ro. 

Publicat:18.03.2023, 12:59

Vineri, aproximativ 800.000 de studenti si muncitori din intreaga tara si-au exprimat dorinta de a se inscrie sau reinscrie in armata pentru a lupta contra Statelor Unite, a scris ziarul Rodong Sinmun. 

„Entuziasmul tot mai mare al tinerilor de a se inscrie in armata este o demonstratie a dorintei de neclintit a tinerei generatii de a-i elimina fara mila pe maniacii razboiului, care fac ultime eforturi pentru a distruge tara noastra socialista draga, si de a indeplini marea cauza a reunificarii nationale fara esec, dar si o manifestare clara a patriotismului lor infocat”, conform publicatiei. 

Acest mesaj survine dupa ce Coreea de Nord a lansat joi o racheta balistica intercontinentala (ICBM) Hwasong-17 ca raspuns la exercitiile militare in derulare intre SUA si Coreea de Sud. 

Coreea de Nord a lansat o ICBM in mare, intre Peninsula Coreeana si Japonia, cu cateva ore inainte ca presedintele Coreei de Sud sa zboare in Japonia pentru un summit despre mijloacele prin care Seulul si Tokyo pot contracara armata Phenianului, dotata cu arme nucleare. 

Rachetele balistice ale Coreei de Nord sunt interzise prin rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU, iar lansarea lor a fost condamnata de Seul, Washington si Tokyo. 

Fortele sud-coreene si americane au inceput luni exercitii comune, intitulate „Freedom Shield 23” (Scutul Libertatii 23), care se desfasoara pe parcursul a 11 zile, la o scara nemaivazuta din 2017, pentru a contracara amenintarile tot mai mari din partea Coreei de Nord. 

Kim Jong Un a acuzat SUA si Coreea de Sud ca amplifica tensiunile prin aceste exercitii militare.