Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, i-a asigurat, joi, pe ambasadorii straini acreditati la Bucuresti ca va urmari si in continuare ca Romania sa ramana pe plan extern un promotor ferm al democratiei.

Publicat:16.01.2020, 15:42

“Va asigur cu toata responsabilitatea ca voi urmari si in continuare ca Romania sa ramana pe plan extern un vector de stabilitate si un promotor ferm al democratiei”, a spus seful statului, la intalnirea anuala cu sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania.

El le-a multumit ambasadorilor straini pentru colaborare si si-a exprimat toata increderea in consolidarea relatiilor in urmatorii cinci ani.

Seful statului a aratat ca 2019 a fost un an important si incarcat de simbolism pentru Romania, amintind de evenimente care au avut loc anul trecut.

“Pe langa cele doua momente istorice (...), Summitul de la Sibiu si vizita Sanctitatii Sale Papa Francisc in Romania, as aminti recenta aniversare a 30 de ani de la Revolutia prin care poporul roman si-a redobandit libertatea, dar si referendumul pentru Justitie, pe care l-am convocat si care a fost castigat de societatea romaneasca, pe deplin matura in apararea valorilor statului de drept, precum si alegerile europarlamentare si prezidentiale.

Acestora li se adauga prima presedintie a Consiliului Uniunii Europene, exercitata cu succes si cu rezultate importante, care a adus Romaniei un capital de imagine consolidat, inclusiv prin Declaratia de la Sibiu, care a pus bazele Agendei Strategice a Uniunii pentru urmatorii 5 ani. De asemenea, anul 2019 a adus Romaniei un Guvern care rezoneaza cu presedintele in toate dimensiunile guvernarii, inclusiv in ceea ce priveste politica externa”, a spus Iohannis, potrivit Agerpres.

Anul trecut, pe 29 ianuarie, la reuniunea cu ambasadorii straini acreditati la Bucuresti, presedintele Iohannis le promitea acestora ca va face tot ceea ce tine de el pentru ca democratia si statul de drept sa nu fie afectate.

Seful statului arata si ca aprofundarea Parteneriatului cu SUA ramane o prioritate pentru politica externa a Romaniei, la fel si aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

El indica ca Romania mentine ca prioritara atentia asupra Parteneriatului strategic privind integrarea europeana a Republicii Moldova, dar si ca tara noastra va continua in 2019 aprofundarea parteneriatelor si a relatiilor strategice cu Franta, Germania, Italia, Polonia, Turcia sau Japonia.

Presedintele Iohannis arata ca liniile mari de actiune ale politicii externe raman valabile in cazul Balcanilor de Vest si Caucazului de Sud, Asiei Centrala si Orientului Mijlociu, Asiei, Americii Latine si Africii.

Sursa: