Kremlinul a spus ca urmareste cu mare ingrijorare situatia dupa ce Statele Unite au pus in alerta 8500 de soldati pentru a fi trimisi in Europa daca va fi nevoie. Intre timp, Moscova verifica pregatirea de lupta si lanseaza manevre militare in sud si in Crimeea, la care participa 6 mii de oameni, avioane de vanatoare si bombardiere.

Publicat:25.01.2022, 21:04

Trupele din districtul militar de vest au inceput exercitii cuprinzatoare planificate privind pregatirea pentru lupta, anunta ministerul rus al Apararii, care a publicat si imagini.Exercitiile vor dura pana pe 29 ianuarie.

Rusia a inceput sa faca inspectii prin care verifica pregatirea de lupta si in districtul sau militar sudic, care se invecineaza cu Ucraina, fiind implicati peste 6.000 de soldati. Moscova neaga ca planuieste sa invadeze, acuzand SUA si NATO de escaladarea tensiunilor din cauza sprijinului lor pentru Ucraina.

Dmitrii PESKOV, PURTATORUL DE CUVANT AL KREMLINULUI:”Tensiunile cresc din cauza actiunilor concrete intreprinse de SUA si NATO. Vreau sa spun, isteria informationala la care asistam. Este incadrata cu generozitate de o cantitate imensa de informatii false, doar minciuni si falsuri.”

Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat ca Occidentul a inceput sa foloseasca platforme mai serioase pentru a raspandi dezinformarea despre o presupusa iminenta invazie rusa a Ucrainei.

Maria ZAHAROVA, PURTATOAREA DE CUVANT A MINISTERULUI RUS DE EXTERNE:"Acum in fiecare zi sunt publicate prin media oficiale, traditionale (n.r-astfel de fake-uri), pentru ca ele (n.r-tarile occidentale) nu mai pot intinde la nesfarsit aceasta poveste prin retelele sociale. Prin urmare, sunt folosite pentru a publica aceasta dezinformare marile media traditionale sau, asa cum au facut britanicii, chiar propriile resurse oficiale".

Zaharova a amintit de recenta declaratie a Ministerului de Externe britanic potrivit careia Moscova se pregateste sa aduca un guvern pro-rus la putere in Ucraina, care ar putea fi condus de un fost deputat al Radei Supreme, Evgheni Muraev. Intre timp Ucraina a anuntat astazi ca a Ucraina a anuntat astazi ca a destructurat o grupare care actiona la ordinele Moscovei si care planuia atacuri armate pentru a destabiliza anumite parti ale tarii. Vladimir Putin va discuta in aceasta saptamana cu Emmanuel Macron, care intentioneaza sa vorbeasca, de asemenea, cu Volodimir Zelenski. Rusia asteapta in aceasta saptmana un raspuns scris din partea SUA la lista de cereri de securitate pe care a inaintat-o, unele dintre acestea fiind insa respinse de Washington ca fiind inacceptabile. Rusia vrea ca NATO sa nu admita niciodata aderarea Ucrainei si sa retraga desfasurarea militara din statele est-europene, inclusiv Romania si Bulgaria.