​Zborurile cu drone americane deasupra Marii Negre sunt un semn al implicarii directe a SUA in conflictul cu Rusia, a declarat duminica purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, relateaza Reuters, potrivit hotnews.ro. 

Publicat:19.03.2023, 14:44

Saptamana trecuta, o drona americana s-a prabusit in mare dupa ce a fost interceptata de avioanele de lupta rusesti.

„Este destul de evident ce fac aceste drone, iar misiunea lor nu este deloc o misiune pasnica de a asigura siguranta transporturilor maritime in apele internationale”, a declarat Peskov citat de Interfax.

„Si, de fapt, vorbim despre implicarea directa a operatorilor acestor drone in conflict, si impotriva noastra”.

Rusia a declarat ca drona a incalcat restrictiile spatiului aerian si a pierdut controlul dupa ce a manevrat brusc.

In imagini se vede cum un avion Suhoi 27 se apropie si trece pe langa drona MQ-9 lasand in urma doua suvoaie de combustibil.

Apoi, acelasi avion sau perechea sa de misiune face aceeasi manevra si se apropie si mai mult de drona de supraveghere americana, moment in care transmisia imaginilor a fost intrerupta, posibil din cauza contactului fizic dintre aeronave.

Ultimele cadre arata ca una dintre palele elicei este indoita, ceea ce sugereaza ca americanii au avut dreptate cand au spus ca a existat contact intre Su-27 si Reaper, iar rusii au mintit cand au afirmat ca avionul lor nu a atins drona.

Purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate, John Kirby, a spus ca SUA vor continua sa opereze deasupra Marii Negre si nu vor fi descurajate de interceptarea de catre rusi.

„Daca mesajul este ca vor sa ne impiedice sau sa ne descurajeze sa zburam si sa operam in spatiul aerian international, deasupra Marii Negre, atunci acel mesaj va esua, pentru ca asta nu se va intampla”, a spus John Kirby, coordonator pentru comunicatii strategice la Consiliul National de Securitate.