La doar 9 ani o fetia din Rusia a devenit studenta la Universitatea din Moscova. In primavara ea a sustinut examenele de absolvire, iar recent a fost admisa la facultatea de psihologie. La fel ca si fratii ei, ea invata acasa cu parintii. Acestia sustin ca-i educa dupa propria lor metoda, care include totul, cu exceptia copilariei spun unii experti.

Publicat:23.08.2021, 18:28

”Alisa, are 8 ani, a terminat clasa a 11-a si a sustinut examenele de absolvire. Hemik are 7 ani, a terminat clasa a 9-a si a sustinut examenele de absolvire. Lea acum termina clasa a 4-a si are 5 ani. Terra este clasa intai si are 4 ani si Ailuncik are 2 ani si invata literele. Failun are un an si jumatate si Tisei are o luna.” 

In familia Tepliakov copiii nu merg la gradinita sau la scoala, dar la invatatura sunt mult inaintea celor de varsta lor. Alisa este cea mai mare. In timp ce copiii de varsta ei au terminat abia clasa a doua, ea a absolvit scoala. A sustinut examenele si a primit un atestat, iar acum este cea mai tanara absolventa din Rusia.

Alisa TEPLIAKOVA:”Acolo la biologie am rezolvat o multime de probleme si cand am vrut sa transcriu nu mai aveam forte. Tata mi-a spus ca pot sa desenez un pic. Am desenat un tort si pe urma am continuat.” 

”Daca vreti sa auzit ca Alisa este un copil minune, atunci Alisa nu este.”

Parintii explica reusitele copiilor prin memoria buna si metoda de predare. Alisa a mers in clasa intai la varsta de 4 ani. Ea numara pana la 100 si inapoi si citea cate 120 de cuvinte intr-un minut. Profesorii le-au propus parintilor sa o mai lase sa fie copil, atunci acestia au decis sa treaca la invatamantul de acasa si au devenit ei profesori.

Evghenii TEPLIAKOV, TATAL ALISEI:”Nu avem profesori. Suntem doar noi, eu si mama. Tehnica este bazata pe cercetarile noastre sovietice, psihologia sovietica, pedagogia sovietica.”

Alisa TEPLIAKOVA:”Dimineata noi ne jucam, dupa care tata ne cheama la citit si dupa o ora, doua trei sau patru, noi suntem liberi.”

Evghenii TEPLIAKOV, TATAL ALISEI:"-Cand si ce invatam? Nu avem asa ceva. Avem un program de studii, care este autorizat de stat, ceea ce trebuie sa stie copilul si deja in functie cu care copil lucram, facem un program individual pentru el.”

Recent Alisa a implinit 9 ani si a fost admisa la Facultatea de Psihologie a Universitatii de Stat din Moscova. 

Natalia TEPLIAKOVA, MAMA ALISEI:”Sa lasi un copil de 8 ani la lectii la Universitate, este complicat. Noi vom alege din ce ni se va propune. Daca ea va putea, daca va exista un format in care ea sa poata invata o va face, daca nu atunci va continua sa invete de acasa.”

Psihologii spun ca Alisa a fost lipsita de anii de socializare de la scoala si de dezvoltarea emotionala necesara pentru varsta ei.

Elena BURIEVAIA, PSIHOLOG PENTRU COPII:” Este un copil mic care va nimeri acum intr-o lume neinteleasa pentru varsta ei. Ce o asteapta? Stres, iesiri nervoase, informatia i se va da mai greu si va gasi mai greu limba comuna cu colegii ei. Aici este un proiect in intereseul parintilor, care au cautat un fel de autorealizare o incercare de a iesi in fata din contul succesului copiilor.”

Deoarece a luat doar 48 din 100, Alisa a fost admisa la facultate pe baza de contract. Desi locuiesc impreuna cu cei 7 copii intr-un apartament de doar 30 de metri patrati, parintii spun ca vor plati taxa de studii.