Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat marti liderilor mondiali la Adunarea Generala a ONU si a facut apel la mai mult sprijin global pentru Ucraina, scrie hotnews.ro.

Publicat:19.09.2023, 21:56

Este pentru prima data cand Zelenski apare in persoana. Anterior, el a aparut pe monitoarele video din sala Adunarii Generale.

Transferul de catre Rusia a "zeci de mii" de copii ucraineni in teritoriile pe care le ocupa in Ucraina este "in mod clar un genocid", a acuzat marti presedintele ucrainean la ONU, potrivit AFP.

„Incercam sa ii aducem pe acesti copii inapoi acasa, dar timpul se scurge. Ce se va intampla cu ei? In Rusia sunt invatati sa urasca Ucraina, iar toate legaturile cu familiile lor sunt taiate. Este clar un genocid”, a denuntat presedintele, sub privirile ambasadorului adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, prezent la masa rusa.

Un „summit mondial pentru pace” 

Presedintele ucrainean a mai precizat ca tara sa pregateste un „summit mondial pentru pace” la care doreste sa invite toti liderii lumii care se opun „agresiunii” Rusiei impotriva Ucrainei.

„La Hiroshima, Copenhaga si Jeddah au avut loc discutii si schimburi importante privind punerea in aplicare a unui plan de pace. Si pregatim un summit mondial pentru pace. Va invit pe toti - pe toti cei care nu tolereaza agresiunea - sa pregatim impreuna acest summit”, a marsat Zelenski intr-un discurs rostit de pe podiumul ONU din New York.