Letonia isi inchide temporar unul din cele doua puncte de trecere a frontierei sale cu Belarus ca raspuns la cresterea numarului de tentative de trecere ilegala a granitei, a anuntat, marti, guvernul de la Riga, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:19.09.2023, 17:02

Punctul de trecere a frontierei Silene va fi inchis pana la noi dispozitii, insa va ramane deschis celalalt punct de traversare a granitei intre Letonia si Belarus, informeaza DPA, citata de Agerpres.

Concentrarea trecerii frontierei intr-un singur punct va permite desfasurarea de personal suplimentar pentru monitorizarea si protectia frontierei, a declarat ministrul de interne leton
Rihards Kozlovskis la postul public de televiziune din tara sa.

Presiunea imigratiei ilegale s-a triplat intr-o perioada scurta”, a explicat Ministerul de Interne leton.

In ultimele sase zile, politia de frontiera letona a impiedicat 894 de persoane sa treaca granita ilegal. In luna septembrie au avut loc 1.800 de incercari de trecere ilegala a frontierei, comparativ cu 1.600 in august.

Seful politiei de frontiera letone, Guntis Pujats, propusese inchiderea punctului de trecere a frontierei Silene, in contexul cresterii substantiale a numarului de treceri ilegale.

Letonia, la fel ca Polonia si Lituania, il acuza pe liderul belarus Alexander Lukasenko ca aduce migranti la frontiera externa a UE ca masura de presiune politica asupra vecinilor sai de la vest. Pentru a ajuta Letonia, Estonia si Lituania au trimis fiecare in jur de 20 de politisti de frontiera in tara baltica vecina.