Compania nationala de electricitate din Liban anuntat sambata ca centralele sale au fost oprite, acuzand manifestanti ca sunt responsabili pentru acest noua blackout prin sabotarea retelei electrice.

Publicat:09.01.2022, 10:11

Furnizarea energiei electrice este taiata in mod obisnuit pentru cel putin 20 de ore pe zi in Liban din cauza lipsei de combustibil legata de colapsul economic al tarii.

Sambata, manifestantii revoltati de aceste intreruperi au luat cu asalt o centrala de distributie al EDL din regiunea Aramoun, la nord de Beirut, a indicat compania de stat Electricite du Liban (EDL) intr-un comunicat.

"Manifestantii au deconectat un transformator de putere de 150-220 kilovolti si au taiat linia de inalta tensiune care leaga centrala electrica Zahrani de centrala de distributie Aramoun. Acest lucru a perturbat reteaua electrica (...) provocand un blackout complet pe teritoriul libanez la orele 17.27 (15.27 GMT)", a adaugat EDL, scrie Agerpres.

Noua intrerupere va creste si mai mult presiunea asupra generatoarelor private care se lupta deja sa compenseze absenta aproape totala a curentului electric de stat in aceasta tara aflata in criza.

Intreruperile paralizeaza de luni de zile viata populatiei si mai multe sectoare vitale, in timp ce administratorii generatoarelor private, care de obicei preiau stafeta, rationalizeaza si magazinele, spitalele si locuintele pe masura ce combustibilul devine rar.

In prezent, factura medie lunara de energie electrica pentru o familie libaneza care foloseste un generator privat depaseste salariul minim de 675.000 de lire libaneze - aproximativ 22 de dolari -, deoarece moneda locala s-a prabusit in raport cu bancnota verde pe piata neagra.

Libanul, a carui clasa conducatoare este acuzata de coruptie si incompetenta, sufera de zeci de ani din cauza subproductiei endemice de energie electrica si a gestionarii proaste a EDL care au costat finantele publice peste 40 de miliarde de dolari de la sfarsitul razboiului civil (1975-1990).

Comunitatea internationala solicita autoritatilor reforme urgente, in special pentru EDL, simbol al proastei guvernari si al degradarii serviciilor publice ale tarii.

Libanul a negociat in toamna cu Egiptul si Iordania pentru livrarea de gaze si electricitate prin Siria, in timp ce miscarea siita Hezbollah a anuntat mai multe livrari de combustibil iranian pentru a atenua penuria. 

Sursa: