Capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, avandu-i la bord pe astronautii americani Bob Behnken si Doug Hurley, se pregateste de aterizarea in apropiere de Florida. Intreaga operatiune este urmarita LIVE la centrul NASA din Florida de Elon Musk, seful SpaceX, prima companie privata care a trimis oameni in spatiu.

Publicat:02.08.2020, 21:42

ACTUALIZARE 21:00 Astronautii au pornit motoarele si indreapta capsula catre Pamant. De-acum nu mai exista cale de intoarcere. Capsula va cobori de la o viteza de 27.000 de km/h catre punctul de aterizare, iar temperatura externa va ajunge la aproape 2.000 de grade Celsius din cauza frecarii in atmosfera. In cabina insa, unde se afla astronautii, temperatura este mentinuta la circa 30 de grade Celsius. Este cea mai periculoasa faza a misiunii si va dura aproximativ 15 minute.

ACTUALIZARE 20:45 Capsula se afla in dreptul Australiei, inca nu a intrat in atmosfera, dar se indreapta catre locul de aterizare din largul coastelor Floridei. Urmariti LIVE:

Capsula Crew Dragon s-a desprins sambata de Statia Spatiala Internationala (ISS) pentru a reveni pe Terra, la doua luni dupa lansarea unei misiuni istorice.

Astronautii au parasit ISS sambata, la ora 23:35 GMT (duminica, 2:35 ora Romaniei), si ar urma sa aterizeze in apele Golfului Mexic duminica dupa-amiaza, incheind astfel o misiune istorica de testare a operatiunilor de zbor spatial uman pentru SpaceX. Calatoria inapoi pe Pamant dureaza aproximativ 19 ore si se asteapta ca cei doi astronauti sa aterizeze in largul coastei Floridei la ora locala 14:41 (21:41, ora Romaniei).

Florida se pregateste insa pentru primul uragan al sezonului, Isaias. Cu rafale de vant de pana la 130 de kilometri pe ora, Isaias e deocamdata un uragan de categoria 1 (din cinci), iar meteorologii nu se asteapta sa mai creasca in intensitate. NASA urmareste insa cu atentie traseul uraganului, pentru ca ar putea intarzia revenirea pe Pamant a capsulei SpaceX.

In luna mai, cei doi astronauti de la bordul Crew Dragon au devenit primii oameni aflati la bordul unei nave spatiale private care au ajuns pe ISS. A fost prima lansare de pe teritoriul SUA dupa aproape un deceniu si prima data cand o companie privata a trimis astronauti pe orbita.

Aceasta calatorie deschide calea pentru companiile private de a transporta astronauti pe ISS, inaugurand o noua era a zborurilor spatiale comerciale. Intoarcerea capsulei pe Pamant poate fi urmarita LIVE.

Sursa: Digi24.ro