Presedintele rus Vladimir Putin a facut o vizita surpriza la Mariupol, oras ucrainean devastat de bombardamente. Desi vizita a avut loc noaptea trecuta, serviciul de presa al Kremlinului a anuntat abia astazi despre vizita lui Putin in orasul capturat. Vizita vine dupa ce ieri au aparut imagini cu liderul de la Moscova, facand o vizita in Crimeea anexata ilegal in 2014. 

Publicat:19.03.2023, 15:00

Potrivit reprezentantilor de la Kremlin, Putin a zburat la Mariupol cu un elicopter.

„Acum ne aflam pe teritoriul aeroportului din Mariupol. Cladirile sunt avariate din cauza luptelor”. 

Agentiile de presa rusesti scriu ca traficul nu a fost blocat, iar liderul de la Kremlin ar fi condus singur pe strazile din Mariupol. Acesta a fost filmat in timp ce conduce si face cu mana altor participanti la trafic. 

Pe canalele de telegram rusesti au fost publicate mai multe imagini din timpul vizitei lui Putin la Mariupol. Liderul rus a fost filmat in timp ce se apropie de un grup de oameni, iar acestia il saluta si ii multumesc pentru invazie. 

„Se poate sa dam mana? 

- Pana acum doar la televizor v-am vazut. 

- Nu e nimic trebuie sa ne cunoastem indeaproape deja”.

„- Ce, ce ati spus?

- Multumim pentru victorie. Sa va dea Dumnezeu sanatate si fericire, mult succes in continuare, ne rugam pentru dumneavostra. V-am asteptat”.

Presa rusa a mai scris ca Vladimir Putin a vizitat locuri de interes major si a primit un raport asupra lucrarilor de reconstructie a orasului devastat tot de armata rusa. 

„Asa arata atunci, iar acum arata asa. Unde se poate de reparat ne straduim sa nu demolam”.

Dupa invazia rusa din 24 februarie 2022, orasul Mariupol a fost asediat timp de trei luni de catre fortele rusesti. A fost o rezistenta eroica, emblematica pentru darzenia ucraineana. Fortele ucrainene, intre care membrii batalionului Azov, retrase in combinatul siderurgic Azovstal s-au predat in cele din urma la ordinul presedintelui, armata rusa asigurandu-si controlul complet asupra orasului la 20 mai 2022. Orasul este, insa, in mare parte distrus, marturie a bataliilor acerbe.