Ministerul britanic de Externe a afirmat, sambata, ca are informatii ca guvernul rus planuieste sa “instaleze un conducator prorus la Kiev, in timp ce analizeaza daca sa invadeze si sa ocupe Ucraina”, relateaza CNN.

Publicat:23.01.2022, 08:26

Fostul parlamentar ucrainean Evgheni Muraiev este considerat u n potential candidat”, a precizat ministerul.

La CNN Saturday, Murayev a evitat sa vorbeasca despre aceasta situatie, el spunand ca “nu are ce sa comenteze”.

In comunicatul ministerului britanic sunt mentionate si alte nume: “Avem informatii ca serviciile de informatii din Rusia mentin legaturi cu numerosi fosti politicieni ucraineni, inclusiv cu Serghei Arbuzov, prim-vicepremier al Ucrainei in perioada 2012-2014 si premier in 2014, Andrei Kluiev, prim-vicepremier in perioada 2010-2012 si sef de cabinet al fostului presedinte Ianukovici, Vladimir Sivkovici, fost sef adjunct al Consiliului de Securitate si Aparare al Ucrainei, Mikola Azarov, premierul Ucrainei in perioada 2010-2014. Unii dintre ei au contacte cu ofiteri de informatii rusi implicati in prezent in planuirea unui atac in Ucraina”.

 

Rusia a negat informatiile uc privire la planuirea unui atac care sa vizeze Ucraina.

Duminica, Ministerul rus de Externe i-a cerut Ministerului britanic de Externe sa nu se mai implice in provocari. “Dezinformarea propagata de Ministerul britanic de Externe este inca o dovada ca acestea sunt tari NATO, conduse de anglo-saxoni, care fac sa creasca tensiunile legate de Ucraina. Ii cerem Ministerului britanic de Externe sa inceteze cu activitatile provocatoare si cu propagarea prostiilor”, a declarat pentru TASS un reprezentant al Ministerului rus de Externe.

Liz Truss, ministrul britanic de Externe, a postat un mesaj pe Twitter: “Nu vom tolera un complot al Kramlinului pentru instalarea unei conduceri pro-ruse in Ucraina”.

Cnn.com noteaza ca, potrivit unei sursei, Statele Unite au informatii similare cu Marea Britanie cu privire la planurile Rusiei de a instala un guvern prorus in Ucraina.

Rusia a mai fost acuzata anterior ca incearca sa provoace haos in Ucraina prin atacuri cibernetice si ca planuieste sa preia controlul guvernului de la Kiev. Kremlinul a negat in mod repetat informatiile ca ar planui sa invadeze Ucraina.

Sursa: