Eurodeputatii analizeaza situatia drepturilor cetatenilor in contextul Brexit si subliniaza faptul ca aprobarea acordului de retragere va tine cont de “experienta dobandita si de garantiile oferite” in ceea ce priveste protectia acestor drepturi, informeaza PE, intr-un comunicat.

Publicat:16.01.2020, 10:53

Intr-o rezolutie adoptata miercuri, Parlamentul European (PE) isi exprima ingrijorarea in special cu privire la procesul de solicitare a inregistrarii cetatenilor UE pentru noului statut de sedere in Regatul Unit (EU Settlement Scheme), la absenta unui document fizic ca dovada a dreptului de sedere in Regatul Unit si la accesibilitatea acestuia, printre alte probleme.

Deputatii pun la indoiala infiintarea si independenta „autoritatii independente” a Regatului Unit prevazuta in acordul de retragere, afirmand ca ar saluta instituirea unui mecanism de control comun al Parlamentului European si a celui britanic.

Textul adoptat solicita lansarea de campanii de sensibilizare pentru informarea cetatenilor si indeamna guvernele din statele membre ale UE sa adopte masuri consecvente si generoase pentru a oferi securitate juridica cetatenilor Regatului Unit care locuiesc pe teritoriul lor.


Rezolutia a fost adoptata cu 610 voturi pentru, 29 impotriva si 68 de abtineri in urma dezbaterii de marti care s-a axat in principal pe viitorul liberei circulatii si limitarea impactului asupra vietii cetatenelor europeni si britanici.

Pentru a intra in vigoare, orice acord de retragere intre Uniunea Europeana si Regatul Unit trebuie aprobat de catre Parlamentul European printr-o majoritate simpla a voturilor exprimate (Articolul 50.2 din Tratatul privind Uniunea Europeana). Parlamentul va supune la vot Acordul de retragere dupa ce procesul de ratificare este incheiat in Regatul Unit.

Partea a doua a Acordului de retragere protejeaza drepturile cetatenilor europeni din Regatul Unit si a celor britanici din tarile UE, precum si familiile acestora. Conform prevederilor sale, toate drepturile de securitate sociala in conformitate cu legislatia UE vor fi mentinute, iar drepturile cetatenilor vor fi garantate pe toata durata vietii acestora.

Toate procedurile administrative relevante trebuie sa fie transparente, eficiente si simplificate. Implementarea si aplicarea acestor termeni vor fi supravegheate de o autoritate independenta cu puteri echivalente cu cele ale Comisiei Europene.


Sursa: