Rusia a inceput deja transferul de arme nucleare tactice in Belarus, potrivit presedintelui Belarusului, Alexander Lukasenko, scrie Sky News, relateaza stirileprotv.ro.

Publicat:25.05.2023, 18:52

Aceasta vine dupa ce cele doua tari au anuntat un acord pentru a desfasura armele - concepute pentru a fi utilizate in situatii de lupta - in Belarus.

Presedintele Belarusului, Alexander Lukasenko, a declarat ca transferul armelor a inceput deja, potrivit agentiei de presa de stat a Rusiei TASS.

Desfasurarea rachetelor a fost anuntata pentru prima data de Vladimir Putin in martie - presedintele avertizand in mod repetat ca Rusia va fi gata sa foloseasca arme nucleare daca va fi nevoie pentru a-si apara „integritatea teritoriala”.

Cu toate acestea, acordul a fost finalizat joi, ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu, declarand TASS ca miscarea se datoreaza unei „escaladari extrem de puternice a amenintarilor la granitele de vest ale Rusiei si Belarusului”.

NATO a spus ca nu vede ca este nevoie sa-si ajusteze propria pozitie nucleara, desi spune ca retorica nucleara a lui Putin este „periculoasa si iresponsabila”.

Soigu a spus ca Moscova va pastra controlul asupra armelor si asupra oricaror decizii privind utilizarea lor.

TASS l-a citat spunand ca rachetele Iskander-M, care pot transporta focoase conventionale sau nucleare, au fost predate fortelor armate din Belarus si ca unele avioane Su-25 au fost convertite pentru o posibila utilizare a armelor nucleare.