Cresterea temperaturii medii globale poate sa se produca mult mai rapid si sa cauzeze mai multe dezastre decat se prognozeaza in prezent, potrivit unei analize intocmite de 27 de oameni de stiinta din domeniul climatic, care fac parte din reteaua World Weather Attribution (WWA). Analiza expertilor climatici a fost realizata in urma valului de caldura din nord-vestul Americii de Nord, care a afectat populatia din SUA si Canada, iar concluzia principala este ca temperaturile caniculare record de aproape de 50 de grade Celsius de la sfarsitul lunii iunie ar fi fost „practic imposibila” fara schimbarile climatice provocate de oameni.

Publicat:09.07.2021, 11:30

Cupola de caldura de saptamana trecuta deasupra provinciei canadiene British Columbia si a statelor americane Washington, Portland si Oregon a dus la o crestere nemaivazuta a temperaturilor zilnice, care au sarit la peste 40 de grade celsius in unele locuri, un varf care ar fi fost considerat imposibil in urma cu doua saptamani, considera expertii, care mai avertizeaza ca e posibil ca clima sa fi trecut de un prag periculos.

Localitatea canadiana Lytton a fost printre cele mai afectate de valul de caldura istoric, inregistrand temperaturi de pana la 49,6 grade celsius. Trei incendii de proportii au inconjurat localitatea, iar in scurt timp orasul a fost in mare parte distrus.

De asemenea, temperaturile exceptional de ridicate au condus la o crestere a ratei deceselor bruste si la o crestere accentuata a vizitelor la spital pentru boli asociate cu caldura in exces, conform analizei WWA.

„Valurile de caldura sunt printre dintre cele mai mortale pericole naturale, iar aceasta canicula a afectat o populatie nepregatita pentru astfel de temperaturi extreme. De exemplu, majoritatea locuintelor nu erau dotate cu aer conditionat. Cel putin cateva sute de decese sunt estimate ca avand o legatura directa cu temperaturile extreme de caldura de la sfarsitul lunii iunie, insa datele exacte ale impactului acestei calduri exceptionale asupra sanatatii populatiei va fi cunoscuta abia peste cateva luni”, noteaza expertii WWA. Acestia au folosit 21 de modele climatice pentru a estima cat de mult a influentat schimbarile climatice caldura experimentata in zona din jurul oraselor Seattle, Portland si Vancouver, comparand clima, asa cum este astazi, cu lumea asa cum ar fi fara incalzirea provocata de om.

„Daca oamenii nu ar fi influentat clima in masura in care au facut-o, valul de caldura din SUA si Canada ar fi fost de 150 ori mai putin probabil”, este una din concluzii.  

Temperaturile cresc in intreaga lume ca urmare a emisiilor de gaze cu efect de sera, iar oamenii de stiinta au anticipat de mult timp ca inregistrarile temperaturii medii globale vor fi date peste cap cu o frecventa din ce in ce mai mare.

Autorii studiului au declarat ca ultima crestere a temperaturii a depasit chiar si scenariile cele mai catastrofale ale modelelor climatice. In consecinta, acest lucru ii obliga sa isi revizuiasca cercetarile asupra valurilor de caldura si sa ia in considerare posibilitatea ca alte parti ale lumii, inclusiv Marea Britanie, sa sufere socuri de temperatura similare.

„Acesta este de departe cea mai mare crestere brusca a temperaturii pe care am vazut-o vreodata”, a transmis dr. Friederike Otto, directorul asociat al Institutului pentru schimbari de mediu de la Universitatea Oxford, care este si unul dintre fondatorii grupului de lucru World Weather Attribution. „Cu siguranta nu ar trebui sa ne asteptam ca valurile de caldura sa se comporte asa cum au facut-o in trecut. Trebuie sa ne pregatim pentru ce urmeaza”, a mai spus profesorul Otto.

O noua etapa a incalzirii globale

Expertii incearca sa vada daca zonele afectate de temperaturile extreme de caldura de la sfarsitul lunii iunie au fost pur si simplu ghinioniste sau daca sistemul climatic a depasit un prag important si a intrat intr-o noua etapa, in care o cantitate mica de incalzire globala poate provoca o crestere mai rapida a temperaturilor extreme.

Nu exista, deocamdata, un consens stiintific in acest sens, dar cercetatorii vor studia de urgenta daca alte forme de perturbare a climei, cum ar fi seceta sau fluxul incetinit al curentilor de aer curgatori, ar putea amplifica valurile de caldura, conform BBC News

Un alt autor al noii studiului, Geert Jan van Oldenborgh, cercetator la Institutul regal de meteorologie din Olanda, a declarat ca pana anul trecut modelele climatice standard presupuneau ca exista o limita superioara a valurilor de caldura care se miscau de aproximativ doua ori mai rapid decat tendintele globale mai mari de incalzire a temperaturii. 

„Am crezut ca stim ce se intampla. Apoi a venit valul de caldura care a fost cu mult peste limita superioara. Cu cunostintele pe care le aveam anul trecut, acest lucru parea imposibil. A fost surprinzator si zguduitor ce s-a intamplat”, a spus Oldenborgh, subliniind ca „acum suntem mult mai putin siguri de cum se vor amplifica valurile de caldura decat eram acum doua saptamani. Suntem foarte ingrijorati de posibilitatea ca acest lucru sa se intample peste tot, dar pur si simplu nu stim inca cum, unde si cand se va intampla”. 

Temperaturile inregistrate in Canada si SUA sunt doar inceputul

Peste 500 de decese au fost asociate valurilor de caldura din America de Nord, care au provocat, de asemenea, incendii de padure, inundatii, intreruperi de energie electrica, blocand in acelasi timp si multe drumuri.

Oamenii de stiinta au subliniat ca tendinte similare de incalzire ar putea sa se regaseasca in multe alte parti ale lumii, desi acestea sunt adesea putin raportate, in special in Africa subsahariana, care nu are la fel de multe statii de monitorizare precum sunt in America de Nord. Locuri din Siberia si Pakistan au experimentat recent valuri de caldura neobisnuit de intense. Cele mai fierbinti zile din iunie au fost inregistrate luna trecuta si la Helsinki, Moscova si Estonia.

Grupul World Weather Attribution a trasat anterior o legatura puternica intre criza climatica si alte evenimente extreme, inclusiv canicula din 2020 din Siberia, incendiile australiene de la sfarsitul anului 2019 si inceputul anului 2020, valurile de caldura europene din 2018 si 2019 si furtuna tropicala Imelda, care a lovit Texasul in toamna lui 2019.

Mai mult decat furtuni si inundatii, dr. Friederike Otto a mai transmis emisiile de CO2 produse de om au cea mai mare si mai distructiva influenta asupra valurilor de caldura, care acum ating niveluri care nu sunt reprezentate in mod corect in modelele actuale de prognoza.

Costurile, in ceea ce priveste decesele, bolile, orele de lucru pierdute sau daunele materiale au crescut rapid, a spus Maarten van Aalst, cercetator de la Centrul Climatic Semiluna Rosie si Universitatea din Twente din Olanda.

„Valurile de caldura au fost in fruntea topurilor globale ale celor mai mortale dezastre naturale atat in ​​2019, cat si in 2020. Vedem, prin urmare, ca ne confruntam cu o situatie critica care nu mai reprezinta nicio surpriza, ci face parte dintr-o tendinta globala foarte ingrijoratoare”, a spus Maarten van Aalst.

Numarul raportat nu este estimat in ce mai corespunzator mod, deoarece caldura este rareori mentionata drept o cauza pe certificatele de deces. Van Aalst a cerut guvernelor sa consolideze sistemele de avertizare timpurie a fenomenelor meteo extreme si sa intensifice masurile pentru combaterea valurile de caldura. Arhitectii si urbanistii ar trebui, de asemenea, sa proiecteze cladiri si centre urbane cu mai mult spatiu verde si zone de racire, a mai declarat Maarten van Aalst.

Cercetatorii reuniti in cadrul grupului stiintific World Weather Attribution au mai precizat ca la nivelul actual de incalzire a temperaturii medii globale, cu aproximativ 1,2 grade celsius peste nivelurile preindustriale, recentul val de caldura mortala din nord-vestul Americii ramane un eveniment deosebit, care nu va fi resimtit foarte des. Insa, daca temperatura medie globala ar creste cu doua grade celsius fata de perioada preindustriala in jurul anului 2050, cum sugereaza unele modele climatice, fenomene precum cel din Canada si SUA ar putea aparea o data la cinci sau 10 ani

Sursa: