Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri seara ca profesorul decapitat la Conflans-Sainte-Honorine, la nord-vest de Paris, a fost victima unui „atentat terorist islamist tipic” si a asigurat ca „obscurantismul si violenta care il insotesc nu vor castiga”.

Publicat:17.10.2020, 11:49

„Unul dintre concetatenii nostri a fost asasinat astazi pentru ca el preda, pentru ca el ii invata pe elevi libertatea de exprimare, libertatea de a crede si de a nu crede”, a spus presedintele, sobru, la colegiul din Bois d'Aulne, unde profesase victima.

„Compatriotul nostru a fost atacat in mod las, a fost victima unui atentat terorist islamist tipic”, a insistat seful statului, adaugand ca „obscurantismul si violenta care insotesc acest gest nu vor castiga”. „Ei nu vor trece”, a spus el, invitand natiunea la „coeziune”.

„Aceasta unitate este indispensabila”, a spus Macron intr-o scurta alocutiune, transmite Agerpres.

Emmanuel Macron sosise la ora 21:10 la colegiul din Conflans, in departamentul Yvelines, unde profesorul predase, insotit de ministrul educatiei nationale Jean-Michel Blanquer si de ministrul de interne Gerald Darmanin.

El a plecat dupa aproape o ora si jumatate de discutii cu cadrele didactice aflate in stare de soc. Presedintele a prezentat condoleante familiei si apropiatii profesorului ucis.

Exprimandu-si sprijinul pentru intreaga echipa didactica a colegiului din Bois d'Aulne, el s-a adresat tuturor cadrelor didactice din Franta, declarand ca „natiunea intreaga va fi alaturi de ele, in prezent si in viitor, pentru a le proteja, a le apara, pentru a le permite sa-si faca meseria, cea mai frumoasa dintre toate, pentru ca-i face pe cetateni liberi”.

„Nu este o intamplare, daca in aceasta seara un profesor a fost ucis de un terorist este pentru ca acesta a vrut sa ucida valorile Republicii, iluminismul, posibilitatea de a face din copiii nostri cetateni liberi. Aceasta este batalia noastra”, a declarat presedintele francez.

Ministrul educatiei Jean-Michel Blanquer a indicat ca ii va primi sambata pe reprezentantii personalului didactic de la liceu si parinti ai elevilor. El se va adresa de asemenea prin video tuturor profesorilor, personalului din educatie si familiilor lor pentru a exprima o „reactie de solidaritate absoluta si de soliditate a intregii noastre institutii”, a scris ministrul pe Twitter.

Emmanuel Macron a exprimat de asemenea multumiri fortelor de ordine care „au intervenit cu un curaj exemplar si cu o rapiditate exceptionala pentru a pune capat cursei mortale a acestui terorist”.

Patru persoane, intre care un minor, au fost retinute in aces caz

Patru persoane, intre care un minor, au fost retinute in noaptea de vineri spre sambata dupa decapitarea unui profesor de istorie langa un colegiu din Conflans-Sainte-Honorine, in suburbiile vestice ale Parisului, a anuntat o sursa judiciara citata de AFP.

Aceste persoane provin din cercul familial al agresorului, care a fost ucis de politisti, potrivit sursei citate.

Suspectul urmarit a fost oprit de politisti ai unei echipe BAC din cadrul brigazii anticriminalitate pe teritoriul comunei limitrofe d'Eragny, in Val d'Oise. Refuzand sa se supuna ordinelor, el a fost impuscat mortal de politisti. Potrivit mai multor media, agresorul din Conflans era un tanar de 18 ani nascut la Moscova.

Atacul, care s-a produs in jurul orei 17:00, a generat un val de emotie si de manie.

Parchetul national antiterorist (PNAT) a anuntat ca s-a sesizat din oficiu pentru capete de acuzare privind un „asasinat in legatura cu o actiune terorista si cu o asociere terorista criminala de raufacatori”.

Atacul survine in timp ce procesul in cazul atentatelor impotriva Charles Hebdo si a supermarketului Hyper Cacher in ianuarie 2015 continua intr-o instanta speciala din Paris. Intr-un comunicat, saptamanalul satiric si-a exprimat vineri seara „sentimentul sau de oroare si revolta dupa ce un cadru didactic in exercitarea meseriei sale a fost asasinat de un fanatic religios”. „Intoleranta religioasa tocmai a trecut un nou prag si nu pare sa dea inapoi de la nimic pentru a-si impune teroarea in tara noastra”, continua Charlie Hebdo.

O sursa politieneasca a indicat vineri seara ca profesorul aratase in clasa una sau mai multe caricaturi ale profetului Mahomed.

Asasinarea sa are loc la trei saptamani dupa un atac cu satar in Arondismentul XI din Paris, unde se afla redactia revistei satirice in timpul macelului din ianuarie 2015.

Agresorul din strada Nicolas-Appert, un cetatean pakistanez, arestat de fortele de ordine, voia „sa se revolte” impotriva republicarii de catre Charlie Hebdo a caricaturilor cu Mahomed cu ocazia procesului, dar nu si-a declarat apartenenta la niciun grup, a declarat ulterior procurorul national antiterorist Jean-Francois Ricard.

Sursa: