Mai multi membri ai echipajului de pe nava blocata in Japonia, pe care se afla si doi moldoveni, s-au infectat cu noul virus. Printre cei bolnavi este si un roman. Autoritatile de la noi, insa, nu stiu care este starea de sanatate a cetatenilor nostri si spun ca acum cateva zile, cand au primit ultimele informatii, totul era bine.

Publicat:13.02.2020, 19:47

Sergiu CORCODEL, FUNCTIONAR IN CADRUL MINISTERULUI DE EXTERNE 

“-Ei sunt in continuare in carantina. Membrii Ambasadei din Japonia tine legatura cu ei.

-Nu prezinta semne de boala?

-Nu. Daca o sa fie careva schimbari o sa ne anunte. 

-Cand ati discutat ultima data cu membrii ambasadei din Japonia?

-Nu va pot spune...Acum cateva zile.”

Astfel, cei doi moldoveni, care fac parte din membrii echipajului navei de croaziera Diamond Princess, sunt blocati pe vas de aproape doua saptamani. Ambarcatiunea este ancorata in portul Yokohama din Japonia, iar in ultimele zile numarul celor infectati cu noul coronavirus a crescut. Astazi autoritatile au anuntat ca cel putin 5 membri ai echipajului s-au imbolnavit, printre care si un roman. Responsabilii de la ministerul de Externe de la noi spun ca, periodic, primesc informatii de la angajatii ambasadei Moldovei din Japonia.

Sergiu CORCODEL, FUNCTIONAR IN CADRUL MINISTERULUI DE EXTERNE: “-Nu am primit informatii ca s-ar fi schimbat ceva. Din ce am primt, starea lor de sanatate e buna. Daca se va schimba ceva vom veni cu informatii.”

Intre timp, capitanul navei da asigurari ca situatia este sub control.

Stefano RAVERA, CAPITANUL NAVEI DE CROAZIERA “DIAMOND PRINCESS”: “Facem tot ce ne sta in putinta pentru a va oferi confortul de care aveti nevoie in aceasta sedere prelungita.”

Seful echipajului asigura ca aerul care circula pe vas nu este recirculat, provine de afara si ca este unul curat. Dar in acelasi timp sustine ca virusl numit recent Covid-19 se extinde.

“-Esti ingrijorata ca virusul se extinde in randul echipajului?

-Da, sunt. Pentru ca numarul echipajului care a fost infectat este in crestere.”

Mai multi medici specializati in tratarea bolilor contagioase pun la indoiala decizia autoritatilor in ceea ce priveste modul cum a fost plasat intregul vas de croaziera in carantina. 

“Cred ca toti s-au concentrat asupra pasagerilor, ce masuri sa fie luate, dar acest lucru i-a pus pe membrii echipajului intr-un grad ridicat de risc.”

La randul lor, autoritatile japoneze sustin ca au luat cele mai bune masuri in cazul de fata si spun ca toti cei care au contractat virusul, ar fi facut-o inainte ca nava sa fie pusa in carantina. Cei afectati de Covid-19 sunt dati jos de pe vapor si dusi la spitalele din apropierea portului. Potrivit ultimelor date, peste 200 de persoane de la bordul ambarcatiunii s-au imbolnavit.