Investitiile si produsele legate de criptomonede sunt asociate unor riscuri foarte mari, se arata intr-un mesaj al Autoritatii de Supraveghere Financiara din Marea Britanie, citat de CNBC.

Publicat:14.01.2021, 10:14

Autoritatea este constienta ca unele companii ofera investitii in criptomonede sau active ce au la baza monede virtuale ce promit castiguri mari. Insa, daca consumatorii investesc in acest timp de produse, ei trebuie sa fie pregatiti sa piarda toti banii, arata reglementatorul.

Mesajul autoritatii vine pe fondul volatilitati foarte ridicate de pe piata criptomonedelor. Bitcoin si alte monede virtuale au scazut luni, ceea ce a sters aproximativ 200 de miliarde de dolari din valoarea totala a criptomonedelor. Spre exemplu, bitcoin, care a atins saptamana trecuta maximul istoric de aproape 42 de mii de dolari, este cotat acum la 34 de mii de dolari.

Insa aprecierea foarte rapida a bitcoin i-a facut pe unii analisti sa avertizeze ca ne aflam in prezenta unei bule speculative care s-ar putea sparge in curand. Cea mai cunoscuta criptomoneda a crescut cu peste 300 la suta in ultimele 12 luni. Asta i-a determinat pe economistii Bank of America sa o numeasca „mama tuturor bulelor”.

Autoritatea de reglementare este in mod clar ingrijorata de faptul ca riscurile inerente criptomonedelor sunt agravate de inselatorii si de firme nereglementate care vizeaza oamenii de rand cu materiale de marketing care evidentiaza doar avantajele investitiei in criptomonede, dar nu si riscurile, arata un analist financiar al AJ Bell.

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiara din Marea Britanie a introdus reguli mai stricte in domeniul criptomonedelor si a interzis vanzarea catre micii investitori de instrumente derivate ce au la baza croptomonede. Totodata, autoritatea, care a introdus si un registru pentru companiile ce utilizeaza astfel de active, a avertizat ca firmele care opereaza fara a se inregistra comit o infractiune.

Sursa: