China intentioneaza sa „civilizeze” Internetul prin  intarirea  si sporirea controlului asupra continutului site-urilor de stiri si platformelor online, care vor fi incurajate sa promoveze mai mult „valorile de baza ale socialismului”, informeaza Reuters.

Publicat:14.09.2021, 21:07

In conditiile in care autoritatile de la Beijing incearca sa-si impuna controlul asupra tuturor domeniilor societatii chineze, precum tehnologia, educatia sau divertismentul, cyberspatiul devine un loc ideal pentru promovarea realizarilor Partidului Comunist Chinez.

Consiliul de Stat al Chinei a publicat in acest sens un set de reguli de utilizare a „cyberspatiului”, informeaza agentia oficiala de presa Xinhua.

Astfel, trebuie adoptata o „pozitie ferma” impotriva „nihilismului istoric” - un concept definit ca tentativa folosirii (nostalgiei) trecutului pentru a pune la indoiala rolul de conducator al partidului sau „inevitabilitatea” socialismului chinez.

De asemenea, Internetul trebuie sa promoveze valori morale pozitive, prin prezentarea unor povesti despre oamenii muncii care pot fi aratati ca modele ai noii societati chineze, se mai arata in setul de masuri si instructiuni despre felul in care sa fie utilizat spatiul online.

Rigoarea chinezeasca vs. „cultura haotica” a grupurilor online de fani ai vedetelor

In acelasi timp, platformele online trebuie sa impuna o disciplina si un control strict asupra continutului, in special in ceea ce priveste transmisiile live, iar cetatenii sunt incurajati sa participe activ la semnalarea si corectarea abaterilor.

Recent, autoritatile din China au intervenit pe internetul national pentru a controla ceea ce au numit o cultura „haotica” a fanilor de vedete, interzicand publicarea listelor de popularitate si reglementand vanzarea produselor asociate celebritatilor, dupa o serie de scandaluri care au implicat artisti populari.

Autoritatea centrala de supraveghere a internetului a transmis ca va actiona impotriva diseminarii „informatiilor daunatoare” pe grupurile de fani ai celebritatilor si va inchide canalele de discutii care raspandesc scandaluri despre vedete sau „provoaca probleme”.

Sursa: Digi24.ro