Rusia este principala provocare in materie de securitate pentru Marea Britanie, spune premierul Boris Johnson. El a adaugat ca Londra isi va extinde prezenta in domeniile de inalta tehnologie ale spatiului si ciberspatiului, relateaza CNN, citat de Mediafax.

Publicat:08.04.2021, 09:51

Johnson a prezentat o revizuire cuprinzatoare a politicii militare si externe britanice.

Pentru a-si indeplini obiectivele, guvernul britanic doreste sa isi sporeasca cheltuielile cu apararea cu 24 miliarde de lire sterline (33,3 miliarde de dolari) in urmatorii patru ani, o crestere semnificativa de la cele 42,2 miliarde de lire sterline pe care le-a cheltuit in 2019-2020.

Guvernul a promis, de asemenea, zeci de miliarde de lire sterline in investitii in alte domenii, inclusiv 15 miliarde de lire sterline pentru cercetare si dezvoltare in stiinta si tehnologie, peste 17 miliarde de lire sterline pentru combaterea schimbarilor climatice si promovarea biodiversitatii si 13 miliarde de lire sterline in lupta impotriva coronavirusului.

Documentul arata ca parteneriatele economice si de aparare ale Marii Britanii cu SUA sunt cele mai importante si isi asuma un angajament puternic fata de NATO, dar se angajeaza sa extinda rolul Marii Britanii la nivel mondial.

China, amenintare la adresa securitatii economice

Sunt de asemenea evidentiate provocarile ridicate de China.

„Puterea crescanda a Chinei si asertivitatea internationala vor fi probabil cel mai semnificativ factor geopolitic din anii 2020”, se arata in document, descriind Beijingul drept cea mai mare amenintare la adresa securitatii economice a Regatului Unit.

Vorbind in parlament dupa publicarea raportului, Johnson a criticat China pentru retinerea in masa a uigurilor in provincia Xinjiang si tratamentul sustinatorilor democratiei din Hong Kong, dar a spus ca Londra trebuie sa colaboreze cu Beijingul pentru a rezolva problemele globale.

„Nu exista nicio indoiala ca China va reprezenta o mare provocare pentru o societate deschisa precum a noastra, dar lucram si cu China, acolo unde acest lucru este in concordanta cu valorile si interesele noastre, inclusiv construirea unei relatii economice puternice si pozitive si in abordarea schimbarilor climatice", a spus Johnson.

Strategia fata de Rusia

Raportul de 116 pagini, intitulat „Marea Britanie globala intr-o era competitiva”, rezerva cele mai semnificative critici pentru Rusia.

„Rusia va ramane cea mai acuta amenintare directa pentru Marea Britanie”, spune documentul.

„Rusia este cea mai acuta amenintare din regiune si vom colabora cu aliatii NATO pentru a asigura un raspuns occidental unit, combinand eforturile militare, de informatii si diplomatice”, mai arata documentul.

Ca parte a strategiei sale de descurajare, Marea Britanie isi va mari numarul de focoase nucleare la 260, o crestere substantiala fata de obiectivul anuntat anterior de 180.

Marina Regala va pastra patru submarine cu rachete balistice cu energie nucleara pentru lansarea acestor focoase, asigurandu-se ca cel putin un submarin este in serviciu in orice moment, se arata in raport.

Flota submarina va primi nave noi incepand cu inceputul anilor 2030, cand va fi livrata prima din clasa Dreadnaught, inlocuind submarinele din clasa Vanguard care sunt in functiune de la inceputul anilor 1990, se arata in raport.

Documentul reafirma si angajamentul nuclear al Marii Britanii fata de NATO.

Mai multe trupe britanice vor fi desfasurate mai des in strainatate, se arata in raport, subliniind desfasurarea la sfarsitul acestui an a grupului de nave condus de portavionul HMS Queen Elizabeth in Marea Mediterana, Oceanul Indian si apele Asia-Pacific.

Marea Britanie isi va reface, de asemenea, instalatiile militare din Singapore, Oman, Kenya si Gibraltar.

Raportul promite, de asemenea, un angajament extins pentru operatiunile din spatiul cosmic. Armata britanica va forma un Comandament spatial, „asigurandu-se ca fortele armate au capacitati de ultima generatie pentru a promova interesele Regatului Unit pe Pamant si in spatiu” pana in aceasta vara.

Pana anul viitor, Marea Britanie intentioneaza sa aiba capacitatea de a lansa sateliti comerciali, din Scotia.

In domeniul cibernetic, raportul spune ca Marea Britanie este a treia cea mai puternica putere cibernetica din lume si va incerca sa valorifice aceasta putere intr-o noua Forta Cibernetica Nationala care va fi integrata cu fortele antiteroriste si militare.

Sursa: