Adeptii QAnon, dezamagiti de neimplinirea fanteziilor in care Trump instituia legea martiala si prelua puterea pentru a „salva lumea”, s-ar putea orienta spre nationalismul alb si alte credinte extremiste, spun expertii. Multi dintre adeptii QAnon isi exprima furia si deziluzia, care ar putea fi directionate spre alte „cauze”, scrie The Guardian.

Publicat:24.01.2021, 10:52

Inainte ca Joe Biden sa depuna juramantul ca cel de-al 46-lea presedinte al Statelor Unite, Dave Hayes - un influencer al miscarii QAnon - a publicat o fotografie cu nori negri care se adunau peste Capitolul SUA. „Ce cer negru frumos”, le-a scris el celor 92.000 de adepti ai sai, adaugand un emoticon cu tunete.

Mesajul era clar pentru cei care cunosc simbolista miscarii QAnon: „Furtuna” reprezinta ziua socotelii in care Donald Trump si aliatii sai credinciosi din armata declara legea martiala si ii arunca pe dusmanii politici in inchisoarea Guantanamo Bay pentru executie prin spanzurare. Pentru acestia 20 ianuarie 2021 nu insemna sfarsitul presedintiei lui Trump, ci inceputul „Marii treziri”.

In schimb, Trump s-a indreptat spre Florida si Biden a depus juramantul in functie sub un cer albastru senin. Acum, adeptii QAnon sunt lasati sa-si dea seama cum sa mearga mai departe intr-o lume care, de nenumarate ori, s-a dovedit a fi departe de fanteziile lor febrile si predictiile fasciste.

Insa, in timp ce unii par sa se trezeasca la realitate, altii par sa isi indrepte furia spre alte cauze, ridicand ingrijorarea expertilor ca miscarea este pregatita pentru o radicalizare si mai mare.

„Preocuparea mea principala cu privire la acest moment este miscarea Q to JQ”, a spus Brian Friedberg, cercetator principal la Centrul Shorenstein de la Harvard, referindu-se la „intrebarea evreiasca”, o expresie pe care nationalistii albi si neo-nazisti o folosesc pentru a discuta despre credinta lor antisemita ca evreii controleaza lumea. 

„Cel mai mare risc este ca oamenii care devin dezamagiti in QAnon sa mearga pe aceste canale unde ar putea fi recrutati de nationalistii albi sau de alti extremisti”, spune si Travis View, co-gazda a podcastului QAnon Anonymous, care a studiat indeaproape miscarea ani de zile.

„In lumea QAnon, ei credeau deja ca George Soros si Rothschild controleaza lumea. Nu este deloc greu sa treci de la „exista o cabala globalista” la „exista o conspiratie evreiasca”. ”, spune acesta.

„Furtuna” care nu a venit

Adeptii teoriei conspiratiei si membrii miscarii QAnon au ramas fara „obiect de activitate” miercuri, imediat dupa ce Joe Biden a depus juramantul si a devenit oficial presedintele Statelor Unite ale Amercii.

La o ora dupa ce Joe Biden a depus juramantul ca presedinte al Statelor Unite, conspirationistii QAnon au inceput sa simta un puternic sentiment de inutilitate, lucru exprimat in discutiile din grupurile lor de pe retelele sociale.

„Acum ce mai asteptam?”, a intrebat unul din ei pe reteaua Telegram.

„Mai e cineva pe pozitii?”, a spus altul.

„Deci Q a fost doar o mare minciuna si o operatiune psyop pe care am urmat-o si in care am crezut ca prostul in ultimii 3 ani?”, s-a intrebat alt membru QAnon, potrivit Insider.

In alt grup de discutii, tema era aceeasi: „Baieti si fete, simt ca-mi pierd mintile. Chiar se-nampla asta?  Era parte a planului?”.

Adeptii QAnon sunt insa obisnuiti sa faca fata predictiilor care nu s-au implinit. Teoria conspiratiei a inceput in octombrie 2017, atunci cand un utilizator de internet care se prezenta ca un insider guvernamental, posta pe canalul 4chan informatii potrivit carora Hillary Clinton a fost pe cale de a fi arestata, ca pasaportul ei a fost marcat si ca guvernul se pregateste pentru „revolte masive“. 

Nimic din toate acestea nu s-a intamplat, la fel cum nu s-a intamplat niciuna dintre nenumaratele alte arestari, declasificari, executii, demisii sau dezvaluiri pe care utilizatorul anonim, care a ajuns sa fie cunoscut sub numele de Q, le-a promis credinciosilor in ultimii trei ani. Dar miscarea a crescut totusi in marime si influenta, devenind o forta semnificativa in partidul republican si un factor motivant pentru multi dintre insurectionistii care au atacat Capitoliul SUA pe 6 ianuarie.

Miscarea QAnon s-ar putea radicaliza si mai mult

Naratiunea QAnon a fost intotdeauna fundamental antisemita, dar multi dintre cei mai importanti influenceri QAnon au evitat antisemitismul evident. 

Brian Friedberg anticipeaza ca unii adepti QAnon vor alege sa urmeze o cale „de la esoteric la neoconservator”, mai degraba decat sa adopte nationalismul alb. Acest contracurent al miscarii se concentreaza pe exaltarea militarismului si patriotismului american si a opunerii comunismului. Altii, insa, vor fi mult mai apropiati de „antisemitismul organizat”.

„Lucrurile pe care le urasc sunt inca acolo”, a spus Friedberg. „Fetisizarea lui Trump este cu siguranta reala, dar ura fata de„ statul profund ”, de comunisti, de liberali, ANTIFA - toate acestea sunt inca acolo. Aceasta mentalitate de excludere, care era ilogica cand Trump era presedinte, este acum justificata”, concluzioneaza cercetatorul.

Sursa: