O prizoniera care a petrecut noua luni intr-una dintre cele mai ingrozitoare inchisori din lume a dezvaluit ororile barbare la care a fost martora - de la tortura la executii, scrie The Sun, potrivit protv.ro. 

Publicat:19.03.2023, 10:01

Marziyeh Amirizadeh a marturisit fara teama conditiile ingrozitoare si revoltatoare care se afla in inchisoare Evin din Iran, cea mai periculoasa inchisoare din lume.

Ea a fost arestata si trimisa la inchisoare – cunoscuta sub numele de „Casa Torturii” – pur si simplu pentru „crima” de a fi crestina in 2009.

Complexul pustiu din afara Teheranului este rezervat prizonierilor politici - si are reputatia de a fi una dintre cele mai dure inchisori de pe Pamant.

Experienta lui Marzi a fost infioratoare - a fost aruncat mai intai intr-o temnita subterana fara aer si fara lumina, inainte de a fi transferat la Evin.

Ea a asistat la atrocitati cu adevarat ingrozitoare, a vazut oameni cu picioarele jupuite de carne pana la cadavre atarnate de tavan ca intr-un abator.

Acum femeia vorbeste cu curaj, in timp ce protestele continua din cauza mortii lui Mahsa Amini - care a fost ucisa de asa-numita „politie a moralitatii” a regimului iranian.

Este una dintre cele mai sustinute provocari pentru regimul din Iran din ultimele decenii - si dus pana in prezent la moartea a peste 600.

Marzi si prietena ei Maryam Rostampour au fost arestate pentru „apostazie”(n.r. apostazia este un termen care se refera la renuntarea formala la o anumita religie de catre o persoana sau mai multe) pentru ca erau crestine.

Marzi si-a amintit: „Judecatorul mi-a spus: „Ma voi asigura ca vei fi executata. El a impins cazurile noastre la executie din cauza apostaziei”.

Marzi si Maryam au fost trimise la Centrul de Detentie Vozara - acelasi centru de detentie folosit de asa-zisa politie a moralitatii care a batut-o pana la moarte pe Masha Amini in septembrie 2022.

Marzi a spus: „Este o temnita subterana, nimeni nu o poate vedea. Nu poti respira. Nu exista aer, nici lumina. Am dormit pe o podea rece din beton si ne-am incalzit cu paturi imbibate cu urina. Am fost aruncate in acelasi loc cu femeile fara adapost, cu prostituate, cu oricine de pe strada. Nu eram criminali, dar eram in aceeasi situatie ca toti ceilalti”.

Tratamentul brutal din centru ar dura doar 2-3 zile pentru majoritatea femeilor trimise acolo, dar Marzi si Maryam au fost tinute in conditii oribile timp de doua saptamani ca pedeapsa pentru „gravitatea crimelor lor”.

In timp ce se aflau la Vozara, gardienii le obligau pe detinute sa se dezbrace goale si efectuau periodic perchezitii corporale, a spus Marzi.