Liderul majoritatii republicane din Senatul american, Mitch McConnell a respins cererea democratilor de a grabi organizarea procesului politic al presedintelui in functie, Donald Trump, dupa ce acesta a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentantilor a doua oara intr-un singur mandat, relateaza CNN.

Publicat:14.01.2021, 10:40

Desi a refuzat sa organizeze rapid procesul pentru ca procedura sa fie finalizata inainte ca Trump sa isi incheie mandatul peste sase zile, McConnell ar vrea, totusi sa mearga inainte cu procedura, in prima zi in care se va reuni Senatul, 19 ianuarie, penultima zi de mandat a lui Trump.

McConnell a transmis liderului democratilor din Senat, Chuck Schumer, ca nu ii va chema pe senatori la serviciu inainte de deschiderea oficiala a sesiunii camerei in 19 ianuarie. Astfel, procesul politic al lui Donald Trump ar urma sa aiba loc dupa ce Trump isi va fi terminat mandatul, in prima sau a doua saptamana a presedintiei lui Joe Biden.

Intr-un comunicat emis dupa votul din Camera, McConnel a spus: „Avand in vedere regulile, procedurile si precedentele Senatului care guverneaza procesele de impeachment, nu exista absolut nicio modalitate de a efectua un proces serios si corect in perioada de timp ramasa pana la investirea in functie a presedintelui ales Biden”.

Astfel, desi indepartarea lui Trump din functie prin condamnarea in Senat devine irelevanta, posibilitatea ramane ca actualul presedinte sa fie judecat, totusi, si condamnat la a nu mai putea sa candideze din nou in 2024. Trump a spus si sugerat in mai multe randuri ca vrea sa candideze din nou in 2024. 

McConnell nu si-a facut inca publice intentiile cu privire la procesul din Senat si nici nu a explicitat faptul ca sustine condamnarea lui Trump.

Donald Trump este primul presedinte pus sub acuzare de doua ori. Zece republicani au votat alaturi de democrati, patru s-au abtinut

Donald Trump a facut istorie din nou, miercuri, dupa ce a devenit primul presedinte din istoria Statelor Unite pus sub acuzare de doua ori. Recordul este cu atat mai semnificativ cu cat Donald Trump nici macar nu a avut doua mandate. 

Au fost 232 de voturi pentru punerea presedintelui sub acuzare, inclusiv din partea a 10 congresmeni republicani. Impotriva au votat 197 de congresmeni, iar 5 s-au abtinut. Dintre cei care nu au votat, patru au fost republicani. Votul „bipartizan” de acum pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump este cu atat mai semnificativ cu cat la prima procedura de impeachment a lui Donald Trump, anul trecut, nu a existat nicio „dezertare” din tabara republicana.

Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru incitare la insurectie, dupa ce in ziua de 6 ianuarie, in timp ce camerele reunite ale Congresului validau rezultatul alegerilor prezidentiale din 2020, Trump si-a instigat sustinatorii, veniti la Washington din toate colturile tarii, sa atace cladirea Capitoliului. Gloata de trumpisti a patruns cu forta in cladire, iar membrii congresului au fost fortati sa intrerupa procedura si sa se adaposteasca.

Mitch McConnell ar vrea sa scape Partidul Republican de „trumpism”

Conform unor surse din Partidul Republican, Mitch McConnell ar crede ca punerea sub acuzare a lui Trump ar fi modul cel mai usor prin care partidul poate sa scape de „trumpism”, miscarea pe care deja mai multi republicani, multi fosti aliati ai presedintelui, o considera toxica pentru partid.

O alta sursa din conducerea republicanilor a declarat pentru CNN ca exista un motiv pentru care Mitch McConnell a pastrat tacerea in ultimele zile in ce priveste impeachment-ul si discutiile despre activarea amendamentului 25 – liderul republican este furios dupa Atacul de la Capitoliu instigat de presedintele Trump, mai ales in contextul in care acesta nici macar nu a aratat ca regreta actiunile sale din ziua de 6 ianuarie. Tacerea lui McConnell ar fi intentionata, acesta lasand deschisa posibilitatea sustinerii unui deznodamant in care Trump este condamnat in Senat.

Mai multe surse din Partidul Republican au declarat marti ca sprijinul lui Mitch McConnell pentru demitere va fi suficient pentru succesul procedurii, iar multi senatori republicani se vor ralia rapid – „Daca Mitch spune «Da», Trump e terminat”. Alti senatori republicani pastreaza si ei tacerea, in aceste momente, un potential indiciu ca sustin procedura dar asteapta sa vada cum bate vantul politic.

Trump si McConnell nu s-au intalnit si nu au vorbit dupa evenimentele incredibile care au avut loc in data de 6 ianuarie. Liderul republican ar mai fi spus anterior ca nu va mai vorbi cu Trump dupa ce presedintele american a refuzat sa ii raspunda la telefon la momentul in care in Congres se dezbatea legea privind recuperarea economica post-Covid, presedintele preferand sa isi faca cunoscute intentiile public, pe Twitter.

McConnell ar tine, insa, legatura cu presedintele ales Biden, cu care ar fi discutat despre felul in care ar putea decurge rapid procesul pentru a nu afecta numirea rapida a cabinetului Biden in zilele de dupa 20 ianuarie.

Sursa: