Cranii de zahar, dans aztec si picnic in cimitir. Asta pregatesc mexicanii pentru Ziua Mortilor, in care sunt comemorati cei decedati. Traditionala sarbatoare are loc la inceputul lunii noiembrie si include un sir intreg de ritualuri.
Mexicul se pregateste pentru una dintre sarbatorile sale cele mai importante: Ziua Mortilor. Fiecare mexican face curat in casa, amenajeaza altare speciale pe care va pune dulciuri si bucate traditionale. In Ziua Mortilor se mananca, se bea, se danseaza si, mai ales, se rade. Specificul sarbatorii sunt scheletii din hartie si lemn sau craniile de zahar, servite pe altare impodobite cu flori galbene.
Mexicanii se intrec la prepararea bucatelor traditionale, dar si la invatarea dansurilor aztece. Totodata, ei nu uita sa pregateasca pentru rudele decedate bucatele sau bauturile preferate, care vor fi duse la cimitir de Ziua Mortilor.
In afara de traditionalele dulciuri, la sarbatoare este foarte populara tequila. Dar nu oricum, ci bauta la picnicul din cimitir, organizat in cinstea decedatilor. Traditionala este si "painea mortilor" care nu are o reteta clara si se coace diferit in fiecare regiune. Ziua Mortilor este marcata la inceputul lunii noiembrie si este o sarbatoare veche de trei milenii.